Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Pampucka matyó

Pampucka farsangi fánk Hozzávalók: fél kg liszt öt-hat tojás két dkg élesztő édes-langyos tej csipet só kevés porcukor két-három evőkanálnyi olvasztott vaj liszt olaj porcukor baracklekvár Elkészítése: Fél kg langyos helyen tartott liszthez öt-hat tojás sárgáját adjuk. Két dkg élesztőt édes-langyos tejben felfuttatunk, csipet sót, kevés porcukrot adunk a lisztbe. Az egészet fakanállal dolgozzuk ki, […] Tovább

Kitolófánk matyó

Kitolófánk Hozzávalók: 5 dl-s pohár liszt 5 dl tej csipet só kevés cukor 6 tojás olaj vaníliás cukor valamilyen lekvár Elkészítése: Öt dl-s pohár lisztet elkeverünk öt dl tejjel, csipet sót és kevés cukrot teszünk bele. Tűzön addig keverjük, míg szép sima, tészta lesz belőle, és az edényről, kanálról szépen leválik. Mikor kihűlt, belevegyítjük sorban […] Tovább

Rozskenyér matyó

Rozskenyér Hozzávalók: három kg rozsliszt fél tenyér nagyságú kovász három-négy dkg élesztő még két kg rozsliszt tizenkét dkg só Elkészítése: Három kg rozslisztből fél tenyér nagyságú kovásszal és három-négy dkg élesztővel lágy tésztát készítünk, és ezt három-négy óra hosszat kelesztjük. Ekkor még két kg rozsliszttel, tizenkét dkg sóval és kellő mennyiségű vízzel bedagasztjuk, és erősen […] Tovább

Kürtőskalács (botos kalács) matyó

Kürtőskalács (botos kalács) Hozzávalók: egy kg liszt tizenöt dkg vaj öt dkg élesztő hat tojás kevés só fél liter tej vaj tojásfehérje vagy olvasztott vaj cukor apróra vágott mandula Elkészítése: Egy kg lisztből, tizenöt dkg vajból, öt dkg felfuttatott élesztővel, hat tojás sárgával, kevés sóval és fél liter tejjel tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és annyi […] Tovább

Matyó szilvalekvár mézzel

Matyó szilvalekvár mézzel Hozzávalók: érett szilva fél kg gyümölcshöz harminchét dkg méz Elkészítése: Az érett szilvát tiszta kendővel egyenként megtörölgetjük, magját eltávolítjuk, s minden víz hozzáadása nélkül puhára főzzük. Miután átpasszíroztuk, megmérjük, és minden fél kg gyümölcshöz harminchét dkg mézet véve addig főzzük – folytonos keverés közt – míg a kanálról és az edénytől kezd […] Tovább

Matyó szilvalekvár héjastul

Matyó szilvalekvár héjastul Hozzávalók: magvaváló szilva (cukor) Elkészítése: A teljesen érett, nagyon édes, magvaváló szilvát megmossuk, kimagozzuk. Lehetőleg cseréplábasban a tűzre tesszük, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg a levét elfövi, és a kanál megáll benne. Ebbe a szilvalekvárba nem szoktak cukrot tenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is szabad tenni egy […] Tovább

Matyó szilvalekvár

Matyó szilvalekvár Hozzávalók: magvaváló szilva egy kg szilvára félkgnyi cukor Elkészítése: A nagyon érett, édes, magvaváló szilvát megmossuk és kimagozzuk. Cseréplábasban puhára főzzük, aztán átpasszírozzuk. Most beletesszük a megfelelő mennyiségű cukrot – egy kg szilvára félkgnyit -, és folytonos keverés mellett addig főzzük, míg a kellő sűrűséget elérjük. Mikor levesszük a tűzről, tovább keverjük, amíg […] Tovább

Matyó korhelyleves

Korhelyleves Hozzávalók: liszt pirospaprika vöröshagyma savanyúkáposzta és leszűrt leve egy szál karikára vagdalt kolbász csipet bors só 2-3 kanál tejföl Elkészítése: Kevés liszttel vékony barnapiros rántást készítünk, teszünk bele piros paprikát és apróra vágott vöröshagymát, de ez utóbbit nem pirítjuk meg. Felöntjük savanyú káposzta leszűrt levével, majd a káposztából megfelelő mennyiséget és egy szál karikára […] Tovább

Karácsonyi guba

Karácsonyi guba Hozzávalók: fonott foszlós kalács tésztája méz vagy cukros mák Elkészítése: A fonott foszlós kalács alaptésztából készül. Kétujjnyi rudacskákat sodorjunk, ezt elvagdossuk egyujjnyi darabkára. Sűrűn belerakjuk tepsibe, úgy sütjük. A szép pirosra sült tésztát szétszedjük darabkáira, és azonmód melegen mézet vagy cukros mákot teszünk rá. (Nálunk – Matyóföldön – a böjti habart bableves után […] Tovább

Suhantott leves matyó

Suhantott leves Hozzávalók: tíz-tizenöt dkg füstölt szalonna késhegynyi pirospaprika só pár kanál gombóta tejföl Elkészítése: Tíz-tizenöt dkg füstölt szalonnát apróra vágva sárgára pirítunk. Késhegynyi pirospaprikát teszünk rá, és feleresztjük vízzel. Megsózzuk, pár kanál gombótát puhára főzünk benne. Tálaláskor tejföllel gazdagítjuk. Pető Margit: Matyó konyha   Tovább

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!