Tarkedli
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 1,5 dl étolaj
- 5 dkg porcukor
- 5 g só
Elkészítése:
A langyos tej egy részébe az élesztőt belemorzsoljuk és elkeverjük egy kanál porcukorral. Ha az élesztő megkelt, hozzákeverjük a külön tálba szitált liszthez és a tojás-sárgákhoz, amit sóval ízesítünk. Hozzáadjuk apránként a maradék tejet, valamint az olajnak a felét. Az egészet alaposan kikeverjük (egészen gyenge tésztát kapunk). Meleg helyen 25 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, amit óvatosan elkeverünk a megkelt tésztával. Rövid ideig még kelni hagyjuk. A tükörtojássütőbe teszünk egy kevés olajat, felforrósítjuk, és olajon evőkanállal merünk bele a tésztából. A kis fánkocskákat lassan süssük, és egyszer fordítsuk meg, hogy jól átsüljenek.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, adjunk mellé eperöntetet és kevés tökmagos karamellt. Kínálhatjuk még szilvalekvárral is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: