Tarkedli
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- fél l tej
- 10 dkg porcukor
- olaj
Elkészítése:
A lisztet egy 3 literes edénybe öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral, és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a tojássárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig jól felverjük, vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és 3/4 órán át, kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük. A tükörtojássütőben olajat forrósítunk, olajos kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan – hogy a közepe is átsüljön – mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral, melegen tálaljuk. Négy személyre fele mennyiség is elegendő.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: