Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Tyúkleves májgombóccal

Tyúkleves májgombóccal

Hozzávalók:

  • 20 dkg marha ritkacsont
  • 20 dkg borjúcsont
  • egy tyúk, az összes aprólékjával
  • néhány szem fekete bors
  • késhegynyi paprika
  • különféle egyenlő ujjnyi vastag darabokra vágott leveszöldség
  • fél fej kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej paradicsom (télen 1 evőkanálnyi befőtt paradicsom)
  • 3 darab champignon gomba
  • finom metélt
  • vágott metélőhagymával (snidling)
  • májgombóckák

A májgombóckákhoz:

  • 30 dkg borjúmáj
  • 1 darab vízben áztatott zsemlye
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 kanál zsemlyemorzsa
  • kevés finomra vágott petrezselyemzöldje
  • majoránna
  • törött bors

Elkészítése:

Egy fazékban 20 dkg marha ritkacsontot, 20 dkg borjúcsontot, egy megtisztított és nagyobb darabokra vágott tyúkot, az összes aprólékjával hideg vízben a tűzhöz állítjuk és hirtelen felforraljuk. Ha felforrt leszűrjük a vizet róla, hideg vízben jól megmossuk és ugyancsak hideg vízzel forrásnak indítjuk, megsózzuk, adunk bele néhány szem fekete borsot, késhegynyi paprikát, különféle egyenlő ujjnyi vastag darabokra vágott leveszöldséget, fél fej kelkáposztát, 1 fej hagymát, 1 gerezd fokhagymát, 1 kis fej paradicsomot (télen 1 evőkanálnyi befőtt paradicsomot) és 3 darab champignon gombát. Ez idő alatt külön sós vízben kifőzünk igen finom metéltre vágott tésztát és májgombóckákát. Azért kell a metéltet külön vízben kifőzni, nehogy a levesünk keményítő ízt kapjon a tésztától, az utóbbitól pedig májas hurkára emlékeztető zamatot. Tálaláskor a levesestálba szűrjük a levest, beleadjuk a tyúkdarabokat: zúzát, májat, a kívánatos zöldségdarabokat, gombát, végül a metélt tésztát és a gombóckákát. Vágott metélőhagymával (snidling) meghintjük és így tálaljuk.

A májgombóckákát így készítjük:

30 dkg borjúmájat, 1 darab vízben áztatott zsemlyét, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, 3 kanál zsemlyemorzsát, kevés finomra vágott petrezselyemzöldjét és majoránnát só és törött borssal kellően megfűszerezve jól összekeverjük. Tenyerünkkel kis gombóckákát formálunk belőle és forrásban levő sós vízbe dobva abban kifőzzük.

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!