Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Gulyás erőleves magyar módon

Gulyás erőleves magyar módon

Hozzávalók:

  • 1,4 kg marha-vastaglapocka
  • 10 dkg sertészsír
  • 40 dkg vöröshagyma (makói)
  • 2 dkg rozsa fűszerpaprika (kalocsai)
  • 4 liter víz vagy csontlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kávéskanalnyi őrölt kömény
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 3 db tojásfehérje
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg zellergumó
  • 25 dkg csemegepaprika
  • 20 dkg csemegeparadicsom
  • 5-6 szem feketebors
  • ízlés szerint asztali só
  • csipetkebetét

Elkészítése:

A marhahús felét apró kockákra aprítjuk. A zsírban megpirított, finomra vágott vöröshagymára tesszük, majd fűszerpaprikával meghintjük. Vízzel felengedjük, hogy a húst jól ellepje, a sóval, az összezúzott fokhagymával és az őrölt köménnyel ízesítjük. A húst puhára pároljuk. Ezután levéből kivesszük, a ráragadt hagymától, zsírtól lemossuk, és félretesszük. A hús a másik felét húsdarálón ledaráljuk, sűrített paradicsommal összekeverjük, hozzákeverjük a tojásfehérjéket, hideg vízzel felengedjük; a kihűlt gulyáslevet is hozzáöntjük (amiben a húst pároltuk). Sóval ízesítjük, majd beletesszük a szeletekre vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, és egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a szemes borsot, a cikkekre vágott csemegepaprikát, csemegeparadicsomot, és tovább forraljuk kb. meg fel óráig. Ezek után a levest levesszük a tűzről, és lefedve pihentetjük, majd sűrű szövésű szitán, vagy szűrőruhán keresztül leszűrjük, és a zsírt is leszedjük a tetejéről. Először kanállal szedjük le a zsírt, azután papírszalvétával távolítjuk el a meg rajta maradt zsiradékot.

A levesben párolt, kis kockákra vágott csemegepaprika-, apró kockákra vágott főtt hús- és csipkebetettel tálaljuk.

Csipetkebetét:

  • 5 dkg finomlisztből
  • 1 db tojással
  • csipetnyi sóval

víz hozzáadása nélkül kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán és késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkékre – szaggatjuk. Forrásban lévő, enyhen sós vízben lefőzzük, ezután leszűrjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd a leveshez adjuk.

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!