Gulyás erőleves magyar módon
Hozzávalók:
- 1,4 kg marha-vastaglapocka
- 10 dkg sertészsír
- 40 dkg vöröshagyma (makói)
- 2 dkg rozsa fűszerpaprika (kalocsai)
- 4 liter víz vagy csontlé
- 2 gerezd fokhagyma
- kávéskanalnyi őrölt kömény
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 3 db tojásfehérje
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zellergumó
- 25 dkg csemegepaprika
- 20 dkg csemegeparadicsom
- 5-6 szem feketebors
- ízlés szerint asztali só
- csipetkebetét
Elkészítése:
A marhahús felét apró kockákra aprítjuk. A zsírban megpirított, finomra vágott vöröshagymára tesszük, majd fűszerpaprikával meghintjük. Vízzel felengedjük, hogy a húst jól ellepje, a sóval, az összezúzott fokhagymával és az őrölt köménnyel ízesítjük. A húst puhára pároljuk. Ezután levéből kivesszük, a ráragadt hagymától, zsírtól lemossuk, és félretesszük. A hús a másik felét húsdarálón ledaráljuk, sűrített paradicsommal összekeverjük, hozzákeverjük a tojásfehérjéket, hideg vízzel felengedjük; a kihűlt gulyáslevet is hozzáöntjük (amiben a húst pároltuk). Sóval ízesítjük, majd beletesszük a szeletekre vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, és egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a szemes borsot, a cikkekre vágott csemegepaprikát, csemegeparadicsomot, és tovább forraljuk kb. meg fel óráig. Ezek után a levest levesszük a tűzről, és lefedve pihentetjük, majd sűrű szövésű szitán, vagy szűrőruhán keresztül leszűrjük, és a zsírt is leszedjük a tetejéről. Először kanállal szedjük le a zsírt, azután papírszalvétával távolítjuk el a meg rajta maradt zsiradékot.
A levesben párolt, kis kockákra vágott csemegepaprika-, apró kockákra vágott főtt hús- és csipkebetettel tálaljuk.
Csipetkebetét:
- 5 dkg finomlisztből
- 1 db tojással
- csipetnyi sóval
víz hozzáadása nélkül kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán és késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkékre – szaggatjuk. Forrásban lévő, enyhen sós vízben lefőzzük, ezután leszűrjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd a leveshez adjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: