Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Zöld paradicsom chutney

Zöld paradicsom chutney Hozzávalók: 1,75 kg zöld paradicsom 50 dkg hámozott, kimagozott savanyu alma 40 dkg felaprított vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál só 3 evőkanál savanyúság fűszer 6 dl borecet 45 dkg cukor Elkészítése: Nagyobb lábosba tesszük a paradicsomot, az almát, a hagymát és a fokhagymát. Megsózzuk, összekeverjük. A fűszerkeveréket teatojásban vagy gézbe kötve […] Tovább

Zöldbab télire 1914

Zöldbab télire Hozzávalók: zöldbab vagy sárgabab sósvíz kevés ecet Elkészítése: Megtisztított és hosszúkásra vágott zöldbabot vagy kockára vágott sárga babot gyenge sós vízben puhára főzünk. A víz csak annyi legyen a mennyi szükséges, hogy megpuhulhasson. Azután leöntjük a vizet, a babot üvegekbe rakjuk, a vízhez kevés jó ecetet téve azt a babra öntjük, hogy jól […] Tovább

Tök eltevési módja 1914

Tök eltevési módja Hozzávalók: tök só forró ecetes víz Elkészítése: A tököt hideg vízbe gyaluljuk, abból kiszedjük és besózzuk. Azután forró ecetes vizet öntünk rá és pár perc múlva abból kinyomva; üvegekbe rakjuk, frissen főzött ecetes vízzel öntjük le, fölül kis kaprot teszünk, bekötjük és eltesszük. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914   Tovább

Szőlőlevél tartósítása

Szőlőlevél tartósítása Hozzávalók zsenge, kifejlett szőlőlevelek hideg, sós víz (5 dl vízbe 1 púpos evőkanál só kell) Elkészítése: A zsenge, kifejlett szőlőleveleket az első permetezés előtt leszedve jól megmossuk. Nagy, bő szájú üvegbe téve, csomókban szorosan egymásra nyomjuk. Az üveget hideg, sós vízzel (5 dl vízbe 1 púpos evőkanál só kell) feltöltve, kis fedővel fedjük, […] Tovább

Sült kápia paprika télire

Sült kápia paprika télire Hozzávalók: kápia paprika (1 kg-ból nagyjából 270 ml-es üvegre való mennyiség lesz) néhány gerezd fokhagyma olívaolaj (kb. 1-2 dl) Elkészítése: Mossuk meg a paprikákat, és sütőlemezre fektetve nagy lángon süssük meg! Sütés közben forgassuk meg néhányszor, akkor lesz jó, ha néhol barnul és felhólyagosodik (kb. 40 perc). Tegyük egy öblös tálba, […] Tovább

Relish provanszi módra

Relish provanszi módra Hozzávalók: 10 dkg piros paprika (nagy darab) 10 dkg zöld paprika (nagy darab) 10 dkg sárga paprika (nagy darab) 30 dkg paradicsom 20 dkg padlizsán 20 dkg cukkíni (mindet előkészítve mérjük le) 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál paradicsompüré 2,5 dl (1/4 l) fehérbor ½ fehérborecet ½ tasak (25 dkg) zselírozócukor speciál (2:1) […] Tovább

Paradicsom tartósítása másképpen 1914

Paradicsom másképpen Hozzávalók: paradicsom Elkészítése: A tűzhelyre teszünk két nagy lábos vizet és azután folyton forrni hagyjuk. A megmosott, tiszta paradicsomból mindig annyit teszünk a forró vízbe, amennyi jól forrhat benne. Ha egy párszor fölforrt a paradicsommal és látszik, hogy keresztül főtt, szűrő kanállal egy nagy deszkára szedjük ki, melyet már előbb kicsit rézsut állítottunk […] Tovább

Paradicsom befőzése 1914

Paradicsom befőzése Hozzávalók: paradicsom Elkészítése: A paradicsomot megmosva, üstbe, vagy más alkalmas edénybe kissé szétdarabolva beletesszük és gyakori kavarás mellett addig főzzük, míg a paradicsomról a héja egész leválik és összesodródik. Ha rézüstbe főztük rögtön más edénybe kell átönteni, mert ha forrás nélkül csak áll benne a paradicsom, könnyen megkeseredik. Azután átpasszírozzuk és üvegekbe töltve, […] Tovább

Paprika paradicsomba 1914

Paprika paradicsomba Hozzávalók: húsos zöldpaprikák paradicsomok Elkészítése: Szép, húsos zöld paprikákat magjától és ereitől megtisztítva egy tálba teszünk és forró vízzel leöntve, abban állni hagyunk. A paradicsomot szokott mód szerint főzzük, kisebb fajta uborkásüvegekbe rakjuk az időközben szitára rakott szikkadt paprikákat, az áttört paradicsomot ráöntjük, hogy jól ellepje és bekötve azután 1/2-2 órát gőzben lassan […] Tovább

Nagydobosi sütőtök fagyasztva

Nagydobosi sütőtök fagyasztva Hozzávalók: sütőtök Elkészítése: A megmosott, magjától megtisztított tököt akkora darabokra vágjuk, amekkorát majd jól átsüthetünk. Alaposan lecsöpögtetjük, esetleg papírtörölközővel le is itatjuk és a darabokat egyenként folpackba csomagoljuk. 4-5 darabot 1-1 mélyhűtő zacskóba rakunk és megfagyasztjuk. Felhasználáskor a fóliából kibontva sütőlemezre egymás mellé fektetjük, és még jegesen a forró sütőbe tolva megsütjük. […] Tovább

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!