Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Tolyó fánk XVII. sz.-i Erdélyből

Tolyó fánk (XVII. századi kolozsvári recept) “Végy egy tálba igen szép fejér lisztet, abba tyúkmonynak csak a sárgáját verd belé, amennyire akarsz fánkot csinálni, azt kanállal jól törd összve; ez meglévén, mosd meg szépen a kezedet, és egy darabocska vajat a tálba tévén a kezeddel igen jól sokáig gyúrd meg, sózd meg, és ha annak […] Tovább

Tolyó fánk XVI. sz.-i Erdélyből

Tolyó fánk (XVI. századi erdélyi recept) “Az mennyit akarsz csinálni, ahhoz való serpenyőt keress, abban tölts tejet, 1 kevés vajat, azt tegyed az szénre, forrald meg, más ember kezében add az serpenyő nyelet, hogy tartsa. Az kezedben egy öreg erős fa kanál legyen, melletted egy tálban tiszta, szitált liszt. Mikor az tej forr, egyik kezeddel […] Tovább

Tarkedli 9.

Tarkedli Hozzávalók: 40 dkg liszt 5 dkg élesztő 5 dkg cukor 2 tojás csipet só a sütéshez olaj Elkészítése: A fele tejben elkeverjük a lisztet, beleütjük a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, sót, és simára dolgozzuk. Felöntjük a maradék tejjel, és csomómentesre keverjük, majd kb. 1- 1 1/2 óra hosszat kelesztjük. a tarkedli-sütőt […] Tovább

Tarkedli 8.

Tarkedli Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 db tojás 5 dl tej 1,5 dl étolaj 5 dkg porcukor 5 g só Elkészítése: A langyos tej egy részébe az élesztőt belemorzsoljuk és elkeverjük egy kanál porcukorral. Ha az élesztő megkelt, hozzákeverjük a külön tálba szitált liszthez és a tojás-sárgákhoz, amit sóval ízesítünk. Hozzáadjuk apránként […] Tovább

Tarkedli 7.

Tarkedli Káposztás, burgonyás tarkedli Hozzávalók: 200 g héjában főtt burgonya 200 g fejes káposzta 30 g vaj 200 g darás liszt 50 g por-cukor 4 dl tej 1 tojás só 20 g élesztő a megszóráshoz porcukor fahéj 100 g zsír Elkészítése: Egy kevés langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a héjában […] Tovább

Tarkedli 6

Tarkedli Édes, burgonyás tarkedli Hozzávalók: 200 g főtt reszelt burgonya 100 g zsír 30 g vaj 200 g darás liszt 30 g porcukor 3 dl tej 2 tojás só 10 g élesztő lekvár porcukor a megszóráshoz Elkészítése: A reszelt burgonyát összekeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a 2 tojássárgájával meg a sóval. Egy kevés tejben […] Tovább

Tarkedli 5

Tarkedli Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 tojás fél l tej 10 dkg porcukor olaj Elkészítése: A lisztet egy 3 literes edénybe öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral, és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a tojássárgáját, a sót, a többi tejet és […] Tovább

Tarkedli 4

Tarkedli Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dl tej 10 dkg cukor 15 dkg zsír 25 dkg lekvár Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, 2 dl langyos tejet öntünk bele, belemorzsoljuk az élesztőt, 2 dkg cukorral, és egy kissé megkelesztjük. Most a kovászba keverjük a tojássárgákat, és sót, a többi tejet, […] Tovább

Tarkedli 3

Tarkedli Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt 2 tojás 2 dkg élesztő 3 dl tej 8-10 dkg cukor olaj só Elkészítése: A langyos tejjel megfuttatott élesztőből, lisztből, cukorból, egy csipetnyi sóból a palacsintatésztánál sűrűbb masszát keverünk, és megkelesztjük. Amikor megkelt, kevés olajat melegítünk a tarkedli-sütőben, s egy-egy kanál tésztát teszünk a mélyedésekbe. A palacsintához hasonlóan, […] Tovább

Tarkedli 2

Tarkedli Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt 3 dl tej 3 dkg cukor 1 dkg élesztő 2-3 tojás csipetnyi só a sütéshez olaj a tálaláshoz porcukor barackíz Elkészítése: Az élesztőt a cukorral ízesített egy deci tejben megkelesztjük, majd a liszttel, a tojások sárgájával, a maradék tejjel és csipetnyi sóval összedolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük, majd óvatosan, nehogy összetörjön, […] Tovább

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!