Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Sonkagulyás

Sonkagulyás

Hozzávalók:

  • 30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja
  • 25 dkg vegyes leveszöldség,
  • 50 dkg burgonya,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 dl száraz vörösbor,
  • 1 marhahúsleves kocka,
  • ízlés szerint só
  • csipetnyi porcukor.

Elkészítése:

Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított, és finomra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatesszük, és rádobjuk az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát. Ha szükséges, még annyi vizet öntünk bele, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzzük. Mielőtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges, utánasózzuk, de már nem forraljuk. A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült csipetkét is belefőzünk, azonban e nélkül is kiadós. (Ha sok locsoló-látogatónk jön, érdemes ezzel a levessel megkínálni, mert a férfiak általában igencsak levesesek.)

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!