Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Erdélyi gombócos káposzta

Erdélyi gombócos káposzta

„A ház úrnője nagymama volt, nyolcvanévesen is délceg úrinő, aki minden héten kétszer bridzspartira fogadta a környék jobb napokat látott urait, hölgyeit, s minden vasárnap délelőtt kiskosztümöt, kalapot, fehér kesztyűt öltött magára, és áhítatos arccal levonult a Galgóczy úti Mária-kápolnába. Nagymama remekül főzött, különösen az erdélyi gombócos káposztája volt legendás, amely elkészítésének tudományát Ede is tökéletesen elsajátította.”

Hozzávalók:

  • hagyma
  • káposztalé
  • malacvelő
  • piros rántás
  • tejfel

húsgombócok:

  • reszelt hagyma
  • füstölt szalonna
  • rizs
  • tojás
  • darált hús
  • füstölt kolbász
  • petrezselyem
  • leveskocka
  • majoránna
  • bors

Elkészítése:

„Apróra vágott hagymát pirított barnára mindenek előtt, s azt felöntötte káposztalével. Ez után húsgombócokat készített, melyhez reszelt hagymát, s azon egészen apróra szelt füstölt szalonnát pirított, majd ezt, a félig főtt rizst, a tojást összegyúrta a darált hússal. A kicsiny gombócokat – mindig lett vagy nyolcvan – a lébe szórta és mellé karikázott egy szép szál füstölt kolbászt. Petrezselyemmel, elreszelt leveskockával, majoránnával, sóval, borssal ízesített piros rántással és tejfellel komplettírozott. Ebben a káposztalevesben nem volt káposzta tehát. De Ede mindig hozzátette, hogy az ő nagypapája ragaszkodott hozzá, hogy kerüljön bele még egy jó adag malacvelő is. Mert a levesnek az ő tartását ez adta meg végül.”

 Bächer Iván: Intőkönyv

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!