Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Húsleves 2, a klasszikus

Húsleves, a klasszikus

Hozzávalók:

  • vagy tanyasi tyúk, esetleg csirke, vagy marhahús külön csonttal
  • 1 nagy zacskó pucolt leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, kis zellergumó, kis karalábé darab, zeller zöld.)
  • vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • darabos feketebors, legalább 10-15 szem
  • 5-6 szegfűszeg
  • leveskocka
  • levesbetét

Elkészítése:

Vagy tanyasi tyúkot, esetleg csirkét, vagy marhahúst külön csonttal szoktam hozzá használni. Aztán vagy 1 nagy zacskó pucolt leveszöldséget, vagy 2 kisebb zacskónyit. Értsd: sárgarépa, fehérrépa, kis zellergumó, kis karalábé darab, zeller zöld.

A húst alaposan megmosom. Előveszem a hatalmas fémfazekamat. Az aljára rakom a megmosott és lecsepegtetett húst. Majd hozzáteszek egy megmosott, de nem megpucolt vöröshagymát, a pucolt zöldségeket, 3-4 gerezd fokhagymát.

Megszórom sóval, teszek hozzá darabos feketeborsot legalább 10-15 szemet, a csirke vagy tyúkleveshez 5-6 szegfűszeget. Felöntöm friss hidegvízzel. Felrakom a tűzhelyre magas lánggal. Bár én az elektromos főzőlapon készítem, mert annak van nagyon kicsi/alacsony fokozata is. Hagyom először felforrni. Aki nem szereti az ilyenkor keletkezett habot, leszedheti szűrőkanállal. Akit nem zavar, hagyhatja, mert elfő. Bár úgy tudom sokan állítják, hogy egészségtelen. Utána nagyon kicsi fokozatra kapcsolom, csak hogy gyöngyözzön a leves. Hagyom legalább 3-4 órát lassú tűzön főni. Addig bármit lehet csinálni, feltéve, ha az ember nem lesz irtó éhes a finom húsleves illatától. Ha már a hús is teljesen szétfőtt és késznek nyilvánítom, leveszem a tűzről. Legalább egy éjszakán át hagyom még érlelődni, úgy, hogy minden benne van. Másnap reggel, aztán kiszedem a főtt zöldségeket. Amiket nem eszünk meg félrerakom (jó lehet a főtt marhahúshoz amolyan hamis vadas szósznak) vagy kidobom. A sárgarépát apróra vagdalom és kölün edénybe gyűjtöm.

A főtt húst lecsontozom, feldarabolom. Bár ilyenkor magától is szétesik. Ezt is külön tálba rakom. A leveset pedig átszűröm, hogy a fűszerek nem essenek vissza. Ezt is külön tálba rakom. Nehogy a zöldségtől esetleg hamar megsavanyodjon a leves. Ha nincs éppen hideg/hűvös évszak.

Ebéd előtt leveskockából műlevest készítek és ebben főzöm ki a levesbetétet. Tálaláskor mindent megmelegítek és ki amit kér, azt kap a tányérjába. Erre merem rá a forró levest. receptblog

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!