Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Citromos vekni

Citromos vekni

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 4 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 2 citrom lereszelt héja
  • csipet só

a sziruphoz:

  • 1 citrom
  • 15 dkg cukor.

Elkészítése:

A sütőt 160°C-ra bekapcsoljuk. Egy vekniformát kibélelünk sütőpapírral. A lisztet sütőporral meg egy csipet sóval összevegyítjük. A megpuhult vajat tálba tesszük. Porcukrot, reszelt citromhéjat adunk hozzá, és kikeverjük, mint a vajkrémet. Azután beleütünk négy egész tojást, és alaposan eldolgozzuk. Apránként beleszórjuk a lisztet, és addig kevergetjük, míg teljesen sima nem lesz a tészta. Belesimítjuk a kibélelt vekniformába, és nem túl meleg sütőbe toljuk. Körülbelül másfél órán keresztül sütjük, míg aranybarna nem lesz a vekni, és a tészta ujjnyomásra rugalmasan nem reagál. Közben elkészítjük a szirupot. A citrom sárga héjából kis csíkokat levagdosunk, ez lesz a díszítés. A levét kifacsarjuk, cukorral elkeverjük, és gyenge lángon addig melegítjük, míg a cukor elolvad, és szirupszerűen besűrűsödik. A megsült veknit kivesszük a sütőből, és ha egy kicsit hűl, lehúzzuk róla a sütőpapírt. A talpára visszafordítva hosszúkás üvegtálra tesszük, majd rálocsoljuk a szirupot, és citromhéjjal díszítjük.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!