Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bejgli (11) Ch

Találtam a mohakonyhán és annyira megtetszett, hogy elkészítettem a csökkentett szénhidrát-tartalmú változatát.

Bejgli              Ch

Hozzávalók (4 rúdhoz, 1 rúd 15 /ujjnyi vastag/ szelet):

a tésztához:

  • 60 dkg rétesliszt        457,80 g Ch
  • 12 dkg porcukor             119,88 g Ch
  • 1 kávéskanál só                  0,00 g Ch
  • 25 dkg puha vaj                   1,25 g Ch
  • 2 tojás                                   0,60 g Ch
  • 1-1,5 dl tej                              7,95 g Ch
  • 2 dkg élesztő                         6,40 g Ch

                                  592,63 g Ch             148,16 g Ch / rúd

a töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió              46,80 g Ch
  • 25 dkg cukor                      249,75 g Ch
  • 1 dl víz                                     0,00 g Ch
  • 1 evőkanál vaj                        0,90 g Ch
  • 1 citrom reszelt héja             0,00 g Ch
  • 1 teáskanál vaníliakivonat   0,00 g Ch
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj        0,00 g Ch

                                  297,45 g Ch                  148,73 g Ch / rúd

  • 40 dkg darált mák            95,60 g Ch
  • 25 dkg cukor                      249,75 g Ch
  • 1 dl víz                                     0,00 g Ch
  • 1 evőkanál vaj                        0,90 g Ch
  • 1 citrom reszelt héja             0,00 g Ch
  • 1 teáskanál vaníliakivonat   0,00 g Ch
  • 30 dkg mazsola                  195,00 g Ch

                                  541,25 g Ch                      270,63 g Ch / rúd

a tetejére:

  • 1 nagy tojás                             0,3 g Ch          0,08 g Ch

Elkészítése:

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a val. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.

A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.

Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá.

Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie.

A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 × 30 cm-es lapokra nyújtjuk.

A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük.

Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen.

Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.

A sütőt bekapcsoljuk 180oC-ra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket.

A tepsin hagyjuk kihűlni, és csak közvetlenül tálalás előtt szeleteljük.

http://www.mohakonyha.hu/

Diós bejgli:                    1 rúd = 296,97 g Ch                          1 szelet = 20 g Ch

Mákos bejgli:                 1 rúd = 418,87 g Ch                           1 szelet = 28 g Ch

Diabetikus változat hozzávalói:

a tésztához:

  • 60 dkg rétesliszt          457,80 g Ch
  • 6 dkg cukor                         59,94 g Ch
  • 1 kávéskanál só                    0,00 g Ch
  • 25 dkg puha vaj                     1,25 g Ch
  • 2 tojás                                     0,60 g Ch
  • 1-1,5 dl tej                               7,95 g Ch
  • 2 dkg élesztő                          6,40 g Ch

                                  599,40 g Ch                          149,85 g Ch / rúd

a tésztához

  • 40 dkg darált dió              46,80 g Ch
  • 2,5 dkg Sweettab                  21,25 g Ch
  • 1 dl víz                                     0,00 g Ch
  • 1 evőkanál vaj                        0,90 g Ch
  • 1 citrom reszelt héja             0,00 g Ch
  • 1 teáskanál vaníliakivonat   0,00 g Ch
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj       0,00 g Ch

                                  68,95 g Ch                                      34,48 g Ch / rúd

  • 40 dkg darált mák              95,60 g Ch
  • 2,5 dkg Sweettab                   21,25 g Ch
  • 1 dl víz                                      0,00 g Ch
  • 1 evőkanál vaj                         0,90 g Ch
  • 1 citrom reszelt héja              0,00 g Ch
  • 1 teáskanál vaníliakivonat   0,00 g Ch
  • 10 dkg mazsola                     65,00 g Ch

                                  182,75 g Ch                                    91,38 g Ch / rúd

a tetejére:

  • 1 nagy tojás                             0,3 g Ch                 0,08 g Ch

DIA Diós bejgli:                     1 rúd = 241,31 g Ch                           1 szelet = 16 g Ch

DIA Mákos bejgli:                  1 rúd = 242,31 g Ch                           1 szelet = 16 g Ch

http://www.ticcikonyha.cafeblog.hu/

Címkék: , , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!