Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Karácsonyi puding Nagy-Britanniából

Christmas Pudding

Hozzávalók:

  • 35 dkg friss fehér kenyérmorzsa
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál darált szerecsendió
  • 1/2 teáskanál gyömbér
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 35 dkg szaggatott faggyú
  • 22 dkg kristálycukor
  • 22 dkg puha barna cukor
  • 22 dkg kevert cukrozott gyümölcs nagyon apróra vágva

(most egy kis bajban vagyok, ugyanis Angliában háromféle mazsola van a nagyságától és a szárításától függve. Így a legegyszerűbb hogy egybevágom mind a hármat, tehát)

  • 112 dkg mazsola (igen, egy kiló tizenkét dkg)
  • 17 dkg hámozott mandula apróra vágva
  • 22 dkg alma, hámozva és apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 4 evőkanál konyak
  • 3 nagy tojás felverve
  • kb. 0.15 l tej

Elkészítése:

Az összes száraz hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük. Összekeverjük a citrom és narancslét a konyakkal és a tojással és hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, annyi tejjel hogy éppen csak puhán essen le a kanálról. Takarjuk be és tegyük félre egy éjszakára.

3 lábast félig vízzel töltünk és felforraljuk. Vajazzunk be 3 pudingformát (egy u vagy v alakú edény) 1/2 literest, 3/4 literest és 1 literest. Megint keverünk egy nagyot rajta mielőtt a formákba öntenénk. Fedjük be a formákat vajazott zsírpapírral és alufóliával. Az erősen forrásban lévő vízen gőzöljük: a 1/2 literest 5 óra hosszat, a 3/4 literest 7 óra hosszat és a literest 9 óra hosszat. Miután a pudingok megfőttek, vegyük ki a vízből és hagyjuk kihűlni. Cseréljük ki rajta az alufóliát, de a zsírpapírt hagyjuk.

Hűvös helyen tároljuk. A tálalás napján újra kigőzöljük: a 1/2 literest 2 óráig, a literest és a literest 3 óráig. Tejszínnel, vanília krémmel vagy rummal kevert vajjal tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!