Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Teljes malacsült pezsgős káposztával

Teljes malacsült pezsgős káposztával

Hozzávalók

a pecsenyéhez:

  • 1,5 kg malaclapocka,
  • só,
  • evőkanál ételízesítő por,
  • 1 púpozott kiskanál majoránna,
  • 2 dl sör,
  • 10 dkg füstölt szalonna,

a párolt káposztához:

  • 1 kg lila káposzta , (fehér is lehet),
  • 4 evőkanál olaj,
  • 2 evőkanál cukor,
  • fél fej vöröshagyma,
  • 1 csapott kiskanál só,
  • 1 mokkáskanál őrölt,
  • köménymag,
  • 1 mokkáskanál őrölt bors,
  • 2 dl pezsgő,
  • 1 evőkanál ecet,

a körethez:

  • 1 tojás,
  • 2 dl tej,
  • 15 dkg reszelt sajt,
  • 5 dkg húsos császárszalonna,
  • só,
  • csipetnyi reszelt szerecsendió,
  • 60 dkg burgonya,

a tepsi kikenéséhez:

  • vaj

Elkészítése

A malachúst, ha kell kicsontozzuk, majd néhány órával a sütés előtt sóval, ételízesítő porral és majoránnával bedörzsöljük úgy, hogy a bőrét lehetőleg ne érje. Tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe fektetjük, és közepesen meleg sütőben, sörbe mártogatott füstölt szalonnadarabkával kenegetve megsütjük. Kb. 1, 5 óra alatt a bőre üvegesen ropogós-piros, a húsa pedig vajpuha és omlós lesz. Amikor elkészült, a tepsiből átemeljük egy deszkára, 10-15 percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel. A tepsiben maradt zsiradékhoz sört öntünk, és addig forraljuk, amíg a tepsi aljáról a megperzselődött húsfoszlányok „leoldódnak”. Átszűrjük, és kis tálkában a hús mellé kínáljuk. A párolt káposztához a káposzta torzsáját kivágjuk, a fejet vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Az olajat lábasba öntjük, és a cukrot világosbarnára pirítjuk rajta. Először a hagymát, majd a káposztát keverjük bele. Megsózzuk, a köménnyel és a borssal fűszerezzük, majd lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, félfövésnél a pezsgővel meglocsoljuk, ha kész, az ecettel ízesítjük. A körethez a tojást a tejjel, a reszelt sajttal, és az apró kockákra vagdalt szalonnával összekeverjük, majd sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A meghámozott, a chipshez hasonlóan felszeletelt (uborkagyalun a legkönnyebb) nyers burgonyát beleforgatjuk, majd vajjal vékonyan kikent zománcos tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük. Közepesen forró sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk a pecsenyéhez.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc.                              Egy adag: 1110 kcal / 4640 kJ.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!