Teljes malacsült pezsgős káposztával
Hozzávalók
a pecsenyéhez:
- 1,5 kg malaclapocka,
- só,
- evőkanál ételízesítő por,
- 1 púpozott kiskanál majoránna,
- 2 dl sör,
- 10 dkg füstölt szalonna,
a párolt káposztához:
- 1 kg lila káposzta , (fehér is lehet),
- 4 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál cukor,
- fél fej vöröshagyma,
- 1 csapott kiskanál só,
- 1 mokkáskanál őrölt,
- köménymag,
- 1 mokkáskanál őrölt bors,
- 2 dl pezsgő,
- 1 evőkanál ecet,
a körethez:
- 1 tojás,
- 2 dl tej,
- 15 dkg reszelt sajt,
- 5 dkg húsos császárszalonna,
- só,
- csipetnyi reszelt szerecsendió,
- 60 dkg burgonya,
a tepsi kikenéséhez:
- vaj
Elkészítése
A malachúst, ha kell kicsontozzuk, majd néhány órával a sütés előtt sóval, ételízesítő porral és majoránnával bedörzsöljük úgy, hogy a bőrét lehetőleg ne érje. Tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe fektetjük, és közepesen meleg sütőben, sörbe mártogatott füstölt szalonnadarabkával kenegetve megsütjük. Kb. 1, 5 óra alatt a bőre üvegesen ropogós-piros, a húsa pedig vajpuha és omlós lesz. Amikor elkészült, a tepsiből átemeljük egy deszkára, 10-15 percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel. A tepsiben maradt zsiradékhoz sört öntünk, és addig forraljuk, amíg a tepsi aljáról a megperzselődött húsfoszlányok leoldódnak. Átszűrjük, és kis tálkában a hús mellé kínáljuk. A párolt káposztához a káposzta torzsáját kivágjuk, a fejet vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Az olajat lábasba öntjük, és a cukrot világosbarnára pirítjuk rajta. Először a hagymát, majd a káposztát keverjük bele. Megsózzuk, a köménnyel és a borssal fűszerezzük, majd lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, félfövésnél a pezsgővel meglocsoljuk, ha kész, az ecettel ízesítjük. A körethez a tojást a tejjel, a reszelt sajttal, és az apró kockákra vagdalt szalonnával összekeverjük, majd sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A meghámozott, a chipshez hasonlóan felszeletelt (uborkagyalun a legkönnyebb) nyers burgonyát beleforgatjuk, majd vajjal vékonyan kikent zománcos tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük. Közepesen forró sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk a pecsenyéhez.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc. Egy adag: 1110 kcal / 4640 kJ.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: