Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Milnói kenyér (Panettone)

Panettone, a milánói luxuskenyér

vagy a monda szerinti elnevezés – pane di tono – a luxuskenyér, az olaszok kedvenc karácsonyi desszertje. Az élelmiszer boltok és kávéházak kirakatában már novembertől ott díszelegnek a leghíresebb cégek gyümölcsös kalácsai, nevükhöz méltóan elegáns szalagakasztóval ellátott papírdobozokban.

Milánó nem csak a divat, hanem a panettone városa is. Az eredetileg kovásszal készített kuglófszerű gyümölcskenyér fogyasztása már a középkorban elterjedt. A római birodalomban is elkészítették a mai panettone ősét, a kovászos kenyeret, mézzel ízesítve.

Kalap vagy süteménydoboz?

Nem tudni, hogy a kifinomult milánói stílusérzék vagy a csomagolhatatlan csúcsos forma miatt lett a panettone ruhája az elegáns, kalapdobozra hasonlító díszes dobozka. A panettone kitűnő ötlet a karácsonyi családi és baráti összejövetelek során, délutáni órákban egy meleg kakóval, esetleg teával, este pedig egy pohár Amaretto likőr társaságában fogyasztható.

Íze nagyban hasonlít a „mi”kalácsunkhoz, kuglófunkhoz, azonban érdekessége, hogy a mazsolát nem beáztatva, hanem szárazon teszik a tésztába készítéskor. Kandírozott narancs és citromhéj vagy csokoládédarabok adják a panettone jellegét.

Az édességet érdekes történetek lengik körül. A mai napig számunkra vitának tűnő, okoskodó és erősen gesztikulált magyarázatok hangoznak el az olasz családok ünnepi asztala körül, amikor felvetődik kedvencük eredete. A romantikus szemléletűek a szerelmes pékinas ajándékát, a realistábbak egy fontos vacsorán az odaégett torta gyors helyettesítőjét látják benne. De nem is lenne igazán olasz a több mint ötszáz éve ismert kalács, ha nem övezné a misztikum és mesék sora.

Hozzávalók:

kovász

  • 50 dkg langyos liszt
  • 4 dkg élesztő
  • egy evőkanál cukor
  • fél dl langyosított tej

tészta

  • 7-8 evőkanál cukor
  • fél dl tej
  • 6 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • 1db reszelt citromhéja
  • kis szegfűszeg
  • fahéj
  • pici liszt
  • 10 dkg mazsola
  • cukrozott citrusfélék héja
  • egy tojássárgája
  • ízlés szerint különböző gyümölcsök

Elkészítése:

1. Kovászt készítünk úgy, hogy 50 dkg langyos lisztet beleteszünk egy tálba, a közepén kis mélyedésbe helyezzük a 4 dkg élesztőt, egy evőkanál cukrot, fél dl langyosított tejet. Keverjük, az élesztő folyékony lesz, lefedjük, kb. fél órán át kelesztjük.

2. Megmaradt 7-8 evőkanál cukrot, a fél dl tejet, 6 tojás sárgáját hozzáadjuk a tésztához.

3. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékleten kicsit kiolvasztott 20 dkg vajat, 1db reszelt citromhéját, kis szegfűszeget, fahéjat.

4. Összedolgozzuk, akkor jó, ha a tészta az edény falától elválik. Kelesztjük egy órán át, letakarva, tetejét pici liszttel meghintve.

5. Közben kivajazzuk és lisztezzük a sütőformát.

6. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, rászórunk 10 dkg mazsolát, amit nem áztatunk be ezúttal rumba, csak szárazon hagyjuk, belekeverjük a cukrozott citrusfélék héját. Jól összekeverjük.

7. Az összedolgozott tésztát még kelesztjük 40-45 percet a sütőformában. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk vékonyan, megkenjük egy tojássárgájával.

8. A 200°C-ra előmelegített sütőben kb.45 percig sütjük.

Készíthetjük még ízlés szerint különböző gyümölcsök hozzáadásával.

Bon appetito!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!