Angol karácsonyi gyümölcskenyér angol
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- 6 tojásfehérje
- 10 dkg mazsola
- 4 dkg kandírozott narancshéj
- 4 dkg kandírozott citromhéj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 cl rum
Elkészítés
A mazsolát és a kandírozott gyümölcshéjakat egy nagy keverőtálba öntöm, és meglocsolom a rummal, majd lefedve félreteszem, hogy összeérjenek az ízek. Kb. 1 órán át érlelem a gyümölcsöket, majd összekeverem a liszttel, hogy a tésztában egyenletesebben eloszoljanak és ne süllyedjenek le a tészta aljára.
A vajat és a cukor 1/3-át habosra keverem, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat, és egyenként beledolgozom a 6 tojássárgáját.
A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem. A habot óvatosan a vajas tojásmasszához keverem, majd beledolgozom a lisztes gyümölcskeveréket is. Lassú mozdulatokkal dolgozom, hogy a massza ne essen össze.
A tésztát sütőpapírral bélelt gyümölcskenyérformába kanalazom, a tetejét elegyengetem. 180oC-ra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütöm. Ha elkészült, még 10 percig a formában hagyom hűlni, majd kiborítom egy nagy vágódeszkára, és óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, és hagyom teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: