Eper-mousse-torta
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 3 tojás
- 3 ek kristálycukor
- 3 ek liszt
- 1 tk sütőpor
Az eper mousse-hoz
- 50 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 12 dkg cukor
- 2 cs. lapzselatin (12 lap)
ELKÉSZÍTÉSE:
A piskótához a három tojást és a 3 ek. cukrot habverővel fehéredésig keverem. Kanalanként hozzádolgozom az átszitált lisztet és sütőport is. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, elsimítom és 180oC-os sütőben, 8-10 perc alatt készre sütöm. A tésztát sütőpapírral együtt kiemelem a formából, konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt, és hűlni hagyom. A krémhez az epret megmosom, a gyümölcsről leitatom a vizet, majd kisebb darabokra vágom. Egy mélyebb edénybe teszem, rászórok kb. 10 dkg porcukrot, egy ek. citromlével meglocsolom, és néhány percig állni hagyom, majd botmixerrel összeturmixolom. A két csomag lapzselatint vízbe áztatom, majd miután megszívta magát, leöntöm róla a vizet, és alacsony hőfokon felolvasztom. Az eperpüréből néhány kanálnyit elkeverek a zselatinnal, majd az egészet az eperpürébe keverem, és habverővel alaposan összedolgozom. A mascarponét és a kemény habbá vert habtejszínt szintén az eperpüréhez keverem. A kihűlt tortalapot visszahelyezem a kapcsos tortaformába, és beleöntöm az eper mousse-t, majd megkocogtatom, hogy a krém mindenhol kitöltse a formát. Néhány órára lefedve hűtőbe teszem, hogy a krém kellőképp megszilárduljon. A torta tetejét csoki forgáccsal díszítem. Meleg vízbe mártott késsel szeletelem.
www.fincsi.hu
Epres rizstorta
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 16 dkg kerek szemű rizs
- 10 dkg cukor
- 7,5 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 1 teáskanálnyi vaj
- reszelt citromhéj
- 4 dl tejszín
- 1 tasak zselatin
A díszítéshez:
- 30 dkg eper
- 1 tasak tortabevonó zselé
ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgáját, 3 evőkanál meleg vizet, és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180oC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főzöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm. A vanília rudat eltávolítom belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe, végül az egészet a piskótára simítom, és letakarva néhány órára hűtőszekrénybe helyezem dermedni. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középről indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűtőbe teszem, amíg a zselé megdermed.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: