Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Két könnyú epertorta

Eper-mousse-torta

HOZZÁVALÓK:

A tésztához: 

  • 3 tojás 
  • 3 ek kristálycukor 
  • 3 ek liszt 
  • 1 tk sütőpor

Az eper mousse-hoz 

  • 50 dkg eper 
  • 25 dkg mascarpone 
  • 3 dl habtejszín 
  • 12 dkg cukor 
  • 2 cs. lapzselatin (12 lap)

ELKÉSZÍTÉSE:

A piskótához a három tojást és a 3 ek. cukrot habverővel fehéredésig keverem. Kanalanként hozzádolgozom az átszitált lisztet és sütőport is. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, elsimítom és 180oC-os sütőben, 8-10 perc alatt készre sütöm. A tésztát sütőpapírral együtt kiemelem a formából, konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt, és hűlni hagyom. A krémhez az epret megmosom, a gyümölcsről leitatom a vizet, majd kisebb darabokra vágom. Egy mélyebb edénybe teszem, rászórok kb. 10 dkg porcukrot, egy ek. citromlével meglocsolom, és néhány percig állni hagyom, majd botmixerrel összeturmixolom. A két csomag lapzselatint vízbe áztatom, majd miután megszívta magát, leöntöm róla a vizet, és alacsony hőfokon felolvasztom. Az eperpüréből néhány kanálnyit elkeverek a zselatinnal, majd az egészet az eperpürébe keverem, és habverővel alaposan összedolgozom. A mascarponét és a kemény habbá vert habtejszínt szintén az eperpüréhez keverem. A kihűlt tortalapot visszahelyezem a kapcsos tortaformába, és beleöntöm az eper mousse-t, majd megkocogtatom, hogy a krém mindenhol kitöltse a formát. Néhány órára lefedve hűtőbe teszem, hogy a krém kellőképp megszilárduljon. A torta tetejét csoki forgáccsal díszítem. Meleg vízbe mártott késsel szeletelem.

www.fincsi.hu

Epres rizstorta

HOZZÁVALÓK:

A piskótához: 

  • 2 tojás 
  • 10 dkg cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 5 dkg liszt 
  • 5 dkg étkezési keményítő 
  • 1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez: 

  • 16 dkg kerek szemű rizs 
  • 10 dkg cukor 
  • 7,5 dl tej 
  • 1 vaníliarúd 
  • 1 teáskanálnyi vaj 
  • reszelt citromhéj 
  • 4 dl tejszín 
  • 1 tasak zselatin

A díszítéshez: 

  • 30 dkg eper 
  • 1 tasak tortabevonó zselé

ELKÉSZÍTÉSE:

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgáját, 3 evőkanál meleg vizet, és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180oC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főzöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm. A vanília rudat eltávolítom belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe, végül az egészet a piskótára simítom, és letakarva néhány órára hűtőszekrénybe helyezem dermedni. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középről indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűtőbe teszem, amíg a zselé megdermed.

www.fincsi.hu 
Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!