Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Gyümölcssaláta - görögdinnyében

Gyümölcssaláta – görögdinnyében

A görögdinnye nyári-koraőszi gyümölcs. A receptet úgy kezdjük: Vegyél egy görögdinnyét! (Gyerekkorunkban, amikor a nagymamánál nyaraltunk ez a lehetőség fel sem vetődött: sem a vásárlás, mint beszerzési lehetőség, sem a gyümölcssaláta.)

Milyen a jó görögdinnye? Először is nagy (5-10 kg). A fridzsider-dinnye (2-3 kg) is lehet jó, de ennek a legfontosabb tulajdonsága az, hogy belefér a hűtőszekrény aljába. Kívülről a színe bármilyen lehet: sötét vagy világoszöld, cirmos, csíkos vagy sáros is. További fontos elem, hogy amikor vágod, akkor a jó dinnye “reped” és olyan hangja van, mint amikor az ajtó rozsdásan nyikorog. A szétvágott dinnye tűzpiros belsejű, a magok szénfeketék. Most jön a lényeg: az íze édes, az állaga leveses, és hideg! a hűtéstől. Milyen a rossz dinnye? Savanyú, kesernyés, olyan mint a tök.

Honnét tudjuk megállapítani a boltban, hogy melyik a jó dinnye? A magyarázatok sokfélék: kopogtasd meg és ha “kong”, akkor jó; vágd le a szárát (azt a picit az oldalán) és ha fehér, akkor jó; lékeltesd meg, és kóstold meg (már az elsőre sem mered azt mondani, hogy rossz, de a másodikat már akkor is elviszed, ha tiszta tök). Én soha nem lékeltetek, inkább szerencsejátékot játszom.

A nyár elején még nem jut eszedbe a dinnyéből gyümölcssalátát készíteni, de augusztus végén, szeptember elején már magától jön ez a gondolat.

HOZZÁVALÓK:

  • fridzsider-dinnye (2-3 kg)
  • szezontól függően bármilyen friss gyümölcs (alma, szőlő, körte, meggy)
  • sárgadinnye

ELKÉSZÍTÉSE:

A kettévágott dinnyéből egy kanállal kiszedegeted a belét egy nagy tálba (törekedj arra, hogy lehetőleg golyó formájúak legyenek. Ami nem sikerül ilyenre, azt edd meg! Később már a kevésbé sikeres formájúakat is megfelelőnek ítéled egy 5-10 kilós dinnyénél.) Mindig gondod okoz a fekete magok eltávolítása. Ha ünnepre készül a saláta, akkor kérj meg valakit a kiválogatásra, ha hétköznapra készül, és jön az unokád, akkor magad válogatod ki, egyébként akár benne is maradhat. A dinnye mellé a szezontól függően bármilyen friss gyümölcsöt (alma, szőlő, körte, meggy) belevághatsz, leginkább sárgadinnyét. A felvágott gyümölcsöt visszatöltöd a szépen kiformázott dinnyehéjba, és így teszed be a hűtőszekrénybe. A dinnyehéj 2-3 menetet is kibír, de amikor már hervadt lesz, akkor dobd ki, ne sajnáld! A hűtőben minden felvágott gyümölcs levet ereszt, ne aggódj, ez a legjobb ízű része a salátának. Kiss Kati

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!