Szeder és fehér csokoládé parfé
Legalább egy nappal előbb neki kell kezdeni!
Hozzávalók:
Parfé:
- 1/2 kg szeder (lehet fagyasztott is)
- 50 gr cukor
- 1 evőkanál Créme de Cassis, vagy valamilyen gyümölcs likőr
- 1/2 kávéskanál friss citromlé
- 15 dkg cukor
- fél dl víz
- 6 tojás sárgája
- 70 gr fehér csokoládé (ha lehet, Lindt)
- 2 kávéskanál vanília eszencia
- 4 dl tejszín
Szósz:
- ½ kg szeder
- 50 gr cukor
- 2 evőkanál likőr
Elkészítése:
Mixerben daráld le a szedret a cukorral, majd szűrd át, hogy a magoktól megszabadulj. A pépből 3 1/2 decit beleteszünk egy lábosba (ha marad egy kicsi, az jó lesz a szószba) és ezt közepes lángon addig főzzük, időnként megkavarva, amíg kb. a negyede elfő (úgy 8 perc körül). Hagyd kihűlni, keverd bele a likőrt és a citromlevet és tartsd a hűtőben, amíg szükség lesz rá.
A tojássárgákat a cukorral, és vízzel verd gőz fölött 8 percig, amíg kezd besűrűsödni (ha van elektromos habverő, lehet azzal verni először 4 percig, aztán csak kavarni). Akkor levesszük a gázról, belekavarjuk a megolvasztott csokoládét és a vaníliát. Mikor kihűlt, vigyázva belekeverjük a felvert tejszínhabot. Ebből most 3 decinyit átteszünk egy kis tálba és belekeverjük a szederpürét.
Egy szögletes, keskeny, magas tálat kibélelünk vékony nejlonnal, beleöntjük a fehér massza felét, arra a szedres masszát, majd a többi fehéret. Szépen lesimítjuk a tetejét és lefagyasztjuk (lehet akár két nappal előtte is lefagyasztani).
Tálalás előtt ledaráljuk a többi szedret a cukorral és likőrrel, leszűrjük (hozzátehetjük a maradékot is, ha még megvan…).
Akkor kiborítjuk a parfét egy szép tálra és szeletelve tálaljuk, egy kis szósszal leöntve. Ha van friss szeder is, azzal lehet díszíteni, sőt esetleg még megmosott friss mentalevelekkel is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: