Tolyó fánk
(XVII. századi kolozsvári recept)
“Végy egy tálba igen szép fejér lisztet, abba tyúkmonynak csak a sárgáját verd belé, amennyire akarsz fánkot csinálni, azt kanállal jól törd összve; ez meglévén, mosd meg szépen a kezedet, és egy darabocska vajat a tálba tévén a kezeddel igen jól sokáig gyúrd meg, sózd meg, és ha annak való formád vagyon, abba töltsd belé, és egy serpenyőben forró vajban lődd belé, megint töltsd meg a formát, megint lődd belé; midőn megrántódik, vedd ki a serpenyőből, rakd tálba, és egyenként a tésztát, melyet annak csináltál, lövögesd belé, és a tálban felyül nádmézzel trágyázd meg. Ennek pedig a formája olyan, mint a vízipuska, csakhogy nagy lyuka van a végin, rézből való metszett csillag, és azon lőjék által a tolyó-fával; gyenge fánk, gyenge eledel, ha meg tudod készíteni.”
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: