Töltött fánkok
Hozzávalók:
- ¼ liter tej
- 8 dkg vaj
- 14 dkg liszt
- 2 egész tojás és 3 tojássárgája
- kevés só
- 2 evőkanál cukor
- kevés citromhéja
- zsír
- liszt
-
vaníliakrém *
-
3 tojás
-
12 dkg törött cukor
Elkészítése:
¼ liter tej, 8 dkg vaj egy lábosban a tűzhelyen fel lesz forralva és azután folytonos keverés mellett 14 dkg liszt lesz óvatosan hozzákeverve, és addig keverjük, míg egész sima lett és a tészta a lábostól elválik. Ha kihűlt 2 egész tojást, 3 sárgáját, kevés sót, 2 kanál cukrot és egy kevés finomra vágott citromhéjat keverünk még hozzá, Egy tepsit kikenünk zsírral, behintjük liszttel és az elkészített tömegből dió nagyságú darabokat teszünk a pléhre és jó tűznél világos barnára megsütjük. A fánkokat, ha kihűltek, alul egy darabon késsel bemetsszük, de úgy, hogy az alja egész maradjon és a belét kiszedve vaníliakrémmel* megtöltjük. 2 dkg törött cukrot víz nélkül a tűzön világos barnára pirítunk és ebből a fánkokra teszünk felül egy kávés kanálnyit, szépen elsimítjuk, papírtokokba téve, hideg helyre tesszük. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
*Vaníliakrém
Hozzávalók:
- 6 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 1 darabka vanília
- 3 dl forralatlan tej
Elkészítése:
6 tojássárgáját, 10 dkg cukor, 3 dkg liszt és 1 darabka vaníliát összekeverünk; 3 dl forralatlan tejjel, a tűzhelyen folytonos kavarás mellett sűrű krémnek megfőzzük, és kihűlni félre tesszük. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: