Szegedi fánk
Hozzávalók:
- 1 kg liszt 1 kg,
- 5 dkg élesztő,
- 1 késhegynyi só,
- 2 dl tej,
- 15 dkg vaj,
- 8 db tojássárgája,
- 4 dkg porcukor,
- 2 dl tej.
Elkészítése:
Meleg helyen állott egy kg lisztnek 1/3-át deszkára tesszük. Azután 5 dkg élesztővel, pici sóval, langyos tejjel kissé gyöngébbre verjük, mint a rétes tésztát. Ha jól kidolgoztuk, lisztezett deszkán kelni hagyjuk.
A megmaradt lisztet összekeverjük 15 dkg olvasztott vajjal, azután apródonként hozzáadunk 8 tojássárgáját, 4 dkg porcukrot, kevés sót, majd tejjel tésztának keverjük. Keverés közben a már megkelt tésztát a deszkáról apránként, kanállal hozzákeverjük, és ezzel még jól kidolgozzuk. Ezután lisztezett deszkán tovább kelesztjük, és úgy járunk el vele, mint az eddigieknél.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: