Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
a sütéshez
a szóráshoz
Előkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk, a tejet nagy tálba öntjük, rámorzsoljuk az élesztőt, rászitáljuk a lisztet, és sima tésztává összedolgozzuk. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral, fél teáskanál sóval és a sörrel felváltva a tésztához keverjük. Végül a folyékony vajat is beledolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük (amíg a tészta duplájára dagad).
Elkészítése:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába dolgozzuk. Az olajat (ha van, fritőzben 180°C-ra) felforrósítjuk. A tésztából evőkanál segítségével kb. 20 gombócot szaggatunk, és az olajban egymás után kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidőben megforgatjuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük.
Megszórjuk porcukorral, és frissen, forrón tálaljuk.