Sörtésztás fánk
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 1 dl tej
- 2,5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál cukor
- fél teáskanál só
- 1 dl világos sör
a sütéshez
- bőven olaj
a szóráshoz
- porcukor.
Előkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk, a tejet nagy tálba öntjük, rámorzsoljuk az élesztőt, rászitáljuk a lisztet, és sima tésztává összedolgozzuk. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral, fél teáskanál sóval és a sörrel felváltva a tésztához keverjük. Végül a folyékony vajat is beledolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük (amíg a tészta duplájára dagad).
Elkészítése:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába dolgozzuk. Az olajat (ha van, fritőzben 180°C-ra) felforrósítjuk. A tésztából evőkanál segítségével kb. 20 gombócot szaggatunk, és az olajban egymás után kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidőben megforgatjuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük.
Megszórjuk porcukorral, és frissen, forrón tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: