Perec alakú fánk
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 3 tojás
- 8 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipetnyi só
a sütéshez
- bőven olaj
a tálaláshoz
- porcukor
- lekvár
- almapüré.
Előkészítés:
Az élesztőt 1 kanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk.
Elkészítése:
A maradék lisztet, a cukrot, csipetnyi sót, a tojást, a vajat, reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot nagyobb tálba tesszük. Ha felfutott az élesztő, azt is a tálba öntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával keményebb tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk. Ha kellően szuszogós a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, 30 cm-es kisujjnyi vastag pálcákat sodrunk, perecnek meghajtogatjuk. Letakarva 20 percig kelesztjük. Felforrósítjuk az olajat, és a perecet pirosra sütjük benne (4-5 perc). Szalvétára szedjük, leitatjuk, megszórjuk porcukorral, és lekvárral vagy almapürével tálaljuk.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: