Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Pampucka matyó

Pampucka

farsangi fánk

Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • öt-hat tojás
  • két dkg élesztő
  • édes-langyos tej
  • csipet só
  • kevés porcukor
  • két-három evőkanálnyi olvasztott vaj
  • liszt
  • olaj
  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítése:

Fél kg langyos helyen tartott liszthez öt-hat tojás sárgáját adjuk. Két dkg élesztőt édes-langyos tejben felfuttatunk, csipet sót, kevés porcukrot adunk a lisztbe. Az egészet fakanállal dolgozzuk ki, úgy, hogy közben mindig olvasztott vajat csurgatunk rá, összesen két-három evőkanálnyival. Nagyon jól ki kell dolgozni a tésztáját. Letakarva fél órát pihentetjük, majd vastagon meglisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kisujjnyi vastagságúra nyújtva fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ismét pihentetjük. amíg dupla magasságúra kel. Bő, forró olajon sütjük. Kézbe fogjuk a fánkot nyersen; a közepénél ujjunkkal kis mélyedést teszünk. Előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát i sötétpirosra sütjük. Ha jó a tészta, könnyűre kelt, akkor körben középen fehér csík, szalag marad. Ezért szalagos fánknak is nevezik.

A kisült fánkot porcukorral meghintjük, a közepén, a mélyedésbe baracklekvárt teszünk. Pető Margit: Matyó konyha

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!