Pampucka
farsangi fánk
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- öt-hat tojás
- két dkg élesztő
- édes-langyos tej
- csipet só
- kevés porcukor
- két-három evőkanálnyi olvasztott vaj
- liszt
- olaj
- porcukor
- baracklekvár
Elkészítése:
Fél kg langyos helyen tartott liszthez öt-hat tojás sárgáját adjuk. Két dkg élesztőt édes-langyos tejben felfuttatunk, csipet sót, kevés porcukrot adunk a lisztbe. Az egészet fakanállal dolgozzuk ki, úgy, hogy közben mindig olvasztott vajat csurgatunk rá, összesen két-három evőkanálnyival. Nagyon jól ki kell dolgozni a tésztáját. Letakarva fél órát pihentetjük, majd vastagon meglisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kisujjnyi vastagságúra nyújtva fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ismét pihentetjük. amíg dupla magasságúra kel. Bő, forró olajon sütjük. Kézbe fogjuk a fánkot nyersen; a közepénél ujjunkkal kis mélyedést teszünk. Előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát i sötétpirosra sütjük. Ha jó a tészta, könnyűre kelt, akkor körben középen fehér csík, szalag marad. Ezért szalagos fánknak is nevezik.
A kisült fánkot porcukorral meghintjük, a közepén, a mélyedésbe baracklekvárt teszünk. Pető Margit: Matyó konyha
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: