Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Farsangi fánk (2) avagy Pampuska

Farsangi fánk avagy Pampuska

HOZZÁVALÓK:

  • 1 dl tej
  • 2 teáskanálnyi cukor
  • kb 3-4 dkg élesztő
  • egy kevés liszt
  • fél kg (50 dkg) liszt
  • 2 evőkanálnyi vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája
  • még kb 2,5 dl langyos tej
  • fél citrom leve
  • 4-5 evőkanálnyi olvasztott vaj
  • olaj
  • papírtörlő
  • porcukor
  • fanyar ribizli lekvár és/vagy finom édes sárgabarack levár

ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót kikészítem, a tejet felmelegítem, a vajat felolvasztom, a tojást is hagyom szobahőmérsékleten kicsit.

1 dl tejet 2 teáskanálnyi cukorral jól elkeverek, felmelegítem, de nem forróra. Belemorzsolok kb 3-4 dkg élesztőt. Rászitálok egy kevés lisztet, átkeverem, lefedem egy tányérral, és félre rakom kb 10 percre. Ez alatt a kovász szépen felfut.

Egy nagyobb tálba beleszitálok fél kg (50 dkg) lisztet, 2 evőkanálnyi vaníliás cukrot adok hozzá, beleütöm 4 tojás sárgáját. Picit megsózom, hogy íze is legyen meg szép színe. Elkeverem amennyire megy. Hozzáöntöm az időközben felfutott élesztőt is. Lassanként hozzáöntök még kb 2,5 dl langyos tejet is. Belecsavarom egy fél citrom levét, a héját meg ráreszelem. Nem fárasztom magam a fakanállal, hanem a robotgép dagasztó karjával alaposan összedolgozom, amíg szép tésztát nem kapok. Lassanként 4-5 evőkanálnyi olvasztott vajat is adok hozzá. Mindig csak 1 evőkanálnyit, és a robotgéppel alaposan eldolgozom. A tésztának fel kell vennie ezt a mennyiségű vajat. Ha jó, akkor nagyon szép selymes fényű, lágy tésztát kapok. No most a békesség kedvéért átváltok fakanálra, és alulról felfelé irányuló mozdulatokkal elkezdem verni egy kicsit. Hogy még több levegő kerüljön a tésztába. (A lisztet is ezért kell szitálni!) Ha a tészta puffogó hangokat hallat, akkor már készen is van. Rászitálok a tetejére egy kis lisztet, letakarom egy konyharuhával, és huzatmentes, viszonylag kellemes hőmérsékletű helyre rakom kelni. Legalább 1 órát adok a tésztának.

Ha a tészta szépen, jó alaposan megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom. Szépen kinyújtom kb ujjnyi vastagságúra. Közepes méretű pogácsaszaggatóval, kiszaggatom a fánkocskákat. A maradék tésztát összedolgozom, kinyújtom, kiszaggatom. A deszkán az összes fánkocskát még hagyom egy jó fél órát kelni. Ha szépen megkeltek mindegyik közepét benyomom.

Közben egy nagyobb lábosban olajat melegítek. Ha már elég melegnek érzem, próbaképpen beledobok egy pici tésztadarabot. Ha sercegve szép aranysárgára sül, akkor mehetnek bele a fánkocskák. A tetejét rakom bele először és lefedem a lábast. Ha a tetejük szépen megsült, megfordítom a fánkokat. Most már nem kell lefedni. Pár perc alatt szép sárgára sülnek. Kihalászom, papírtörlőre rakom, hogy a felesleges olajat felszívja a törlő.

Utána egy tálba halmozom a fánkokat. Időnként alaposan meghintem porcukorral.

Mellé fanyar ribizli lekvárt, vagy finom édes sárgabaracklevárt kínálok.

Csak frissen finom. Később már nem élvezetes annyira. Bár nálunk nincs ideje elromlani, annyira gyorsan fogy!

receptblog

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!