Farsangi fánk
Hozzávalók:
- 56 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- kevés tej
- 6 tojássárgája
- kis cukor
- só
- kevés rum
- 14 dkg felolvasztott vaj
- liszt
- forró zsír
- cukor
- ízlés szerinti befőtt, gyümölcslekvár
Elkészítése:
56 dkg lisztet mély tálba teszünk és 4 dkg élesztőből kevés tej hozzáadásával kovászt készítünk. Ha megkelt hozzá teszünk még 6 tojássárgáját, kis cukrot, sót, egy kevés rumot és 14 dkg felolvasztott vajat, kanállal veregetve, jól kidolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, és kelni hagyjuk. Ha már magasra megkeltek, forró zsírba fordítva, mint a hogy a deszkán feküdtek bele teszünk egy párt, befödjük míg szép szint nem kaptak és aztán födetlenül a másik oldalán is megsütjük és tiszta itatós pappírra kiszedjük. Asztalra magasan felrakva, lecukrozva, ízlés szerinti befőttel – melyet külön adunk – forrón tálaljuk. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: