Fánkcsibék málnahabbal
HOZZÁVALÓK 12 darabhoz:
- 10 dkg vaj,
- csipetnyi só,
- 25 dkg liszt,
- 5-6 tojás,
- 1 doboz mirelit málna,
- 15 g (5 lap) színtelen zselatin,
- 4 evőkanál kristálycukor,
- 1 evőkanál citromlé,
- 5 dl tejszín,
- 2 zacskó vaníliás cukor,
- 24 mandulahasáb,
- a tetejére 3 evőkanál porcukor,
- sütőpapír,
- fogvájó.
ELKÉSZÍTÉSE:
1/4 l vizet a vajjal és a sóval felforralunk. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, levesszük a tűzhelyről, és addig keverjük, amíg a tészta egy darabban elválik az edény aljától. Azonnal beledolgozunk 1 tojást, majd egyenként beleütjük a többi tojást is, és a masszát szép fényesre, rugalmasra keverjük. Kb. 30 percig pihentetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire hat 8×6 cm-es ovális formát rajzolunk. A tészta ¾ részét csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Az előrerajzolt formákat három tésztacsíkkal kitöltjük. A két külső csíkra szárnyakat, a középső csík egyik végére faroknak kis halmot nyomunk. A maradék tésztát sima csövű nyomózsákba kanalazzuk, és a tésztából a sütőpapírra hat kerek fejet rajzolunk, rövid nyakkal. Előmelegített sütőben 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) kb. 25 percig sütjük. Ugyanígy még hat figurát sütünk. Közben a málnát felengedjük, a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A málnát 4 evőkanál cukorral és 1 evőkanál citromlével pépesítjük, szitán átpasszírozzuk, és a feloldott zselatinhoz keverjük. Rövid időre hűvös helyre tesszük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a dermedő málnapüréhez vegyítjük. A sütőből kivett tyúkokat a szárnyuk alatt ollóval felvágjuk. A málnahabot csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, majd a tészta alsó üregébe töltjük. Két-két mandulahasábból csőröket alakítunk ki, végül a fejeket fogvájóval a felső részhez tűzzük, amelyet a habra ültetünk. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, darabonként kb. 1550 joule-t (370 kalóriát) tartalmaz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: