Fahéjas fánk
Hozzávalók:
- ½ font (22,68 dkg) liszt
- 14 dkg vaj
- 1 egész tojás, és 3 tojássárgája
- kis só
- kevés cukor
- tej
- 2 dkg élesztő
- forró zsír
- fahéjas cukor
Elkészítése:
Finom élesztős tésztát készítünk fél font liszt, 14 dkg vaj, 1 egész tojás, 3 sárgája, kis só, kevés cukor és 2 dkg tejben feloldott élesztőből. A lisztből 2-3 dekát elveszünk és a vajjal összegyúrjuk. A többi lisztet tojás, élesztő, só és cukorral összegyúrva kis tej hozzáadásával nem nagyon kemény tésztává dolgozzuk ki. Kissé kelni hagyjuk, azután kinyújtjuk, belefektetjük a kockára alakított vajat, jobbról balról ráhajtjuk a tésztát, kinyújtjuk és azután ismét összehajtjuk. Ezt negyed óránként háromszor ismételjük, a tésztát mindig tiszta kendővel letakarva. Az utolsó kinyújtásnál négyszögletes darabokra vágjuk a tésztát, A külön e célra készült formára vékony spárgával körül kötözzük és forró zsírral félig telt kis fazékban kisütjük, fahéjas cukorral behintve, tálra rakjuk. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: