Csörögefánk
Hozzávalók:
- 30 dkg rétesliszt,
- 6 tojás sárgája,
- 1 kávéskanál porcukor,
- csipet só,
- egy kevés tejföl (kb. két evőkanál),
- 1 evőkanál rum (vagy 1 3/4 doboz rumaroma),
- 1 csomag vaníliás cukor,
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
Egy tálban a hozzávalókból rugalmas, rétestészta keménységű (tehát inkább lágy) tésztát gyúrunk. Ha jól kidolgoztuk, két cipóra osztjuk, és letakarva legalább fél óráig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán késpenge (kb. 3 mm) vastagságúra nyújtjuk ki, és derelyevágóval 3-4 cm széles és 10 cm hosszú téglalapokra v. rombuszokra vágjuk a tésztát.
A rombuszokat középen bevágjuk, és a nyíláson át a tésztát a sarkánál fogva átbújtatjuk, kissé megcsavarjuk, így lesz szép formája.(Persze a fánk e művelet nélkül is elfogy…) Forró, bő olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.(Nagyon rövid ideig kell sütni.) Szűrőkanállal kiszedjük, tálra tesszük, még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárt is kínálhatunk hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: