Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Sütőben sült fánk

Sütőben sült fánk

Hozzávalók:

  • ¾ bögre langyos tej
  • 1 és ¼ teáskanál élesztő
  • 1 evőkanál lágy vaj
  • 1/3 bögre cukor
  • 1 tojás, lágyan felverve
  • 2 és fél bögre liszt
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • csipetnyi só

a tetejére:

  • fél bögre tej
  • ¾ bögre kristálycukor
  • másfél evőkanál őrölt fahéj

Elkészítése:

A tejet meglangyosítom, és elfelezem. Az egyik feléhez hozzáadok fél evőkanál cukrot és az élesztőt elkeverem benne. Kb. 10 perc alatt felfuttatom. A maradék tejben felolvasztom a vajat. A tojást enyhén felverem.

A lisztet egy nagy tálba szitálom. Hozzáadom a sót, szerecsendiót, a felvert tojást, a vajas és az élesztős tejet, majd robotgép segítségével sima tésztává dagasztom. A tésztából cipót formázok, és a külsejét lekenem étolajjal, majd a tálat konyharuhával letakarva 1-2 órán át meleg helyen duplájára kelesztem.

Ha megkelt, kiborítom egy lisztezett nyújtódeszkára, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtom. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, akkor egy üvegpohár is megteszi) köröket szaggatok, a közepüket pedig egy kisebb formával szúrom ki.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket egymástól kb. 2-3 cm távolságra, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Az idő felénél megfordítom a fánkokat, hogy mindkét felük egyenletesen megsüljön. A még meleg fánkok egyik felét először a tejbe, majd a fahéjas porcukorba mártom.

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!