Krumplis-köménymagos kenyér
Hozzávalók:
- öt kg megszitált búzaliszt
- kovász
- hat-hét dkg élesztő
- egy kg főtt, áttört krumpli
- tíz dkg só
- egy-két dl langyos víz
- jó adag köménymag
Elkészítése:
A kenyérsütést megelőző este kezdjük el. Öt kg megszitált búzalisztet beleteszünk a dagasztóteknőbe. Egyik sarkában megtesszük a kovászt hat-hét dkg élesztővel. Belekeverünk egy kg főtt, áttört krumplit, és körülbelül tíz dkg sót. A kovászt egy-két dl langyos vízzel összedolgozzuk, aztán a dagasztóruhával letakarva reggelig kelni hagyjuk. Reggel jó adag köménymagot keverve hozzá, langyos víz hozzáadásával az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, majd cipókat szaggatva belőle ismét megkelesztjük, körülbelül két-három órát. Forró kemencében másfél óra alatt sül meg. Pető Margit: Matyó konyha
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: