30 perces rozskenyér
Hozzávalók:
- 20 dkg rozsliszt
- 15 dkg finomliszt
- 2 evőkanál natúr tökmag, durvára törve
- 1 csapott teáskanál cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 1 nagy csipet őrölt kömény
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 5 dkg vaj, folyósra olvasztva és langyosra hűtve
- 3 dl natúr joghurt
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 11×20 cm nagyságú, kb. 6 cm mély, négyzetes püspökkenyér-formát.
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a durvára tört tökmagot, a cukrot, a szódabikarbónát, a sót és az őrölt köményt, aztán ha szeretjük, adunk hozzá kevés frissen őrölt borsot is. Egy mérőkancsóban kézi habverővel összevegyítjük az olvadt vajat és a joghurtot, majd a keveréket átöntjük a lisztes tálba, és a tésztát fakanállal összedolgozzuk. Nem kell túl alaposnak lenni!
A tésztából kézzel bucit formázunk, beletesszük a püspökkenyérformába és 30 perc alatt kenyeret sütünk belőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: