Kaiserschmarni
avagy bécsi császármorzsa, ahogy Ferenc József szerette
A császármorzsának semmi köze Napóleonhoz!
Nagyon sok recept létezik, nehéz kiválasztani az igazit, illetve az igazán finomat. A lényeg, hogy liszt kell bele, bármit is írjanak más receptek. Ahol gríz szerepel a hozzávalók között, az már gríz-smarni (daramorzsa)! Sokan keverik a kettőt, pedig elég különbözőek.
Hozzávalók:
- 12 dkg liszt
- 5 db tojás
- 12 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg mandula
- 5 dl tejszín
- 8 dkg vaj
szilvareszt:
- 25 dkg szilva
- 8 dkg cukor
- citromhéj
Elkészítése:
Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáontjuk a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot. Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleontjuk az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk. A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: