Hozzávalók:
Elkészítése:
Az 1 kg epret mikor megveszem a piacon nem csak az árát nézem hanem azt is, hogy mennyire érett. A kicsit – tényleg kicsit – túlérett epret veszem meg, mert a tökéletes eperből is készülhet a desszertünk, de miután azt egy napig a hűtőben kellene érlelni, az nálunk nem megoldható, mert ha a gyerekeket el is tudom tiltani a hűtőtől, magamat már nem.
Tudom a hozzávalók 75 dkg-ról szólnak és meg a piacon egy kg-t veszek, de ennek is oka van. Az eper szemeket gondosan megmosom. Én nem szeretem mikor a fogam alatt recseg az étel. Lecsumázom. Miközben lecsumázom, és négyfelé vágom, eldöntöm, hogy melyik kategóriába tartozik az adott eperszem.
A tökéletest, melyet nem vágok négyrét, egy olyan tányérra teszem, melynek a közepén mártástartó van, amibe és cukrot szórok. Az epreket szépen elhelyezem, hogy ne csak az illat, a látvány is vonzza a kedvesemet, mert az epret Ő így szereti a legjobban.
No ez a magyarázata annak, hogy a 75 dkg eperhez miért veszek 1 kg-t.
A tejfölt az eper- (persze lehet málna) szörppel összekeverem, és ebbe öntöm – továbbkeverve – a pici vízben feloldott édesítő tablettákat. Cukorral készítette apám, de, ha én abból csinálnám olyan dagadt volnék, hogy csak a rám szerelt Trabant motorral tudnék közlekedni.
A négyrét vágott túlérett, és félérett epreket az előkészített, alaposan összekevert tejföl-szörp szószba dobálom. Jól összekeverem, és egy napra a hűtőbe teszem. Ez a cél. Azt már sikerült elérnem, hogy legalább egy órát ott is maradjon. Mellesleg összehasonlíthatatlanul jobb, ha egy napig áll.