Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Kürtőskalács 1

Kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3-3,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkakanál só a tésztához
  • 10 dkg darabosan vágott, hámozott mandula vagy dió
  • 10 dkg darabosan tort cukor (nem kristálycukor)
  • 10 dkg vaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

Kissé keményebb kelt tésztát készítünk. A megkelt tésztát szabadtűznél, parázs felett sütjük. A kürtős kalács sütéséhez való fát a parázs felett jól áthevítjük, és olvasztott zsírral, kenőtollal megkenjük. A tésztából ujjnyi vékonyságú hengereket sodrunk, ezeket a megforrósított fára egymás mellé felcsavarjuk, tenyérrel kissé lelapítjuk, a hengerek között hézag ne maradjon. Amikor a fát telegöngyöltük tésztával, könnyű habot verünk, a habba mártott tollal bekenjük a tésztacsíkokat (csíkonként külön-külön), és a fát a tésztával a cukros mandulába megforgatjuk, késsel is rányomkodjuk a mandulát. Ráhelyezzük a tartóra és a parázs fölött forgatjuk a tésztát, közben olvasztott vajba vagy zsírba mártott tollal kenegetjük, amíg a tészta szép egyenletesre megpirul. Akkor elkészült, a fa végét kissé az asztalhoz ütögetjük, így szépen, egy darabban levehetjük a tésztát a fáról. A forró tésztát porcukorral meghintjük.

Süthetjük sütőben is, a tészta rudakat zsírozott őzgerinc vagy gesztenye-alagút formára hajlítva; persze nem azonos ízű az eredeti kürtős kaláccsal, de sokkal egyszerűbb az elkészítése.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!