Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Narancs kocsonya 1914

Narancs kocsonya

Hozzávalók:

  • 21 dkg cukor
  • 6 darab narancs
  • 2 citrom leve
  • ¼ liter víz
  • 8 lap zselatin
  • 2 dl víz
  • pár csepp cochenille festék

Elkészítése:

21 dkg cukrot narancson ledörzsölünk és egy mély tálba tesszük. 6 darab narancsot keresztbe kettévágunk, és húsát óvatosan elválasztjuk a héjától, hogy ki ne lyukadjon. A narancsokat és 2 citrom levét a cukorra nyomjuk, 1/4 liter vizet öntünk még rá és a tűzhely szélén egészen föl hagyjuk olvadni, nem szükséges, hogy fölforrjon csak jó meleg legyen. 8 lap zselatint 2 dl vízben föloldunk és hozzá szűrve, jól elvegyítjük. Egy széket a másikra fordítva teszünk, hogy a négy lába fölfelé álljon, és egy szalvétát kötünk mind a négy végén a lábakhoz, alája egy tiszta edényt állítunk és a meleg narancsléből mindig csak egy merítő kanállal öntünk a szalvétába, hogy lassan lecsepegve szép átlátszó legyen. A narancshéjakat ezalatt hideg vízben áztatjuk legalább 2 óra hosszat, és ha már minden lé lecsepegett, elővesszük a héjakat, kiszedve, szitára rakjuk, tiszta ruhával kitöröljük és tálcára rakva felét megtöltjük a sárga lével, a többi lébe pár csepp cochenille festéket téve a megmaradt héjakba öntjük és hideg helyre tesszük megkocsonyásodni. Használat előtt mindegyiket ketté vágjuk és tálcára úgy rakjuk, hogy egy világos és sötétebb legyen egymás mellett. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!