Madártej
A madártej eredetileg a francia konyha egyik édességének számított. A múlt század első felében híres chefjeink a nagy szállodák és híres éttermek étlapján szívesen alkalmazták a francia konyha remekeit. Ekkortól lett hazánkban fellelhető, a családi konyhák választékában is népszerű a madártej.
Hozzávalók 4 személy részére
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1,5 l tej
- 2 db vaníliarúd
- 5 dkg liszt
- 1 dkg vaj
Elkészítése:
A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük. Egy nagy – legalább 3-4 literes – lábasban tejet forralunk. A csendesen gyöngyöző tejbe – vízbe mártott evőkanállal – tojásnyi galuskákat szaggatunk a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni. Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, majd még 1 percig főzzük takaréklángon. Szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat.
Elkészítjük a vaníliamártást. A tejhez öntsük vissza a habgaluskákról lecsöpögött tejet is. A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vanília rudakkal felforraljuk, és folyamatos kevergetés mellett apránként a tojás sárgákhoz öntjük. Az edényt visszatesszük a tűzre, és kislángon, folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája kicsapódik. Levesszük a tűzről, és egy pici vajdarabot keverünk a forró madártejbe, ettől fényesebb lesz.
A kész madártejet üvegtálba öntjük, ráhelyezzük a habokat, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: