Pozsonyi táska
Hozzávalók: kb. 40 darabhoz:
- 2 dkg élesztő,
- 1+1 dl tej,
- 2 kockacukor,
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 csipet só,
- 1 tojássárgája,
- 1 dl tejföl,
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg darált dió,
- 10 dkg darált mák,
- 1 késhegynyi őrölt fahéj,
- 5 dkg mazsola,
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
a kenéshez
- 1 tojás
Elkészítése:
Az élesztőt a kockacukorral elkevert 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat, az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk. 2 cipóra osztjuk, letakarjuk, fél óráig pihentetjük. A töltelékhez 1 dl tejet felforralunk a cukorral, fele-fele arányban leforrázzuk vele a diót és a mákot. A diót összekeverjük a fahéjjal és a megáztatott mazsola felével, a mákot a szegfűszeggel és a maradék mazsolával. A tésztát kinyújtjuk, 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, peremüket megkenjük felvert tojással. Mindegyik közepére 1-1 kanálka tölteléket púpozunk, félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk. Tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük a maradék felvert tojással, 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített, forró sütőben (200 °C) aranybarnára sütjük (30-35 perc).
Elkészítési idő: 1 és 1/4 óra,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: