Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Pozsonyi kifli és diós-mákos bejgli

Pozsonyi kifli és diós-mákos bejgli

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt,
  • 30 dkg vaj,
  • 6 dkg porcukor,
  • 1 tojás sárgája,
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 dl tej,
  • csipetnyi só.

A diótöltelékhez:

  • 50 dkg dió,
  • 12 dkg kekszmorzsa,
  • 40 dkg cukor,
  • 3 dkg mazsola,
  • 3 dkg cukrozott gyümölcs,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 dkg őrölt fahéj,
  • 1,5 dl tej.

A máktöltelékhez:

  • 60 dkg mák,
  • 40 dkg cukor,
  • 3 dkg mazsola,
  • 2 dkg cukrozott gyümölcs,
  • 1 dkg őrölt fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 2,5 dl tej.

A tészta kenéséhez

  • 1 tojás fehérje, és sárgája.

Elkészítése:

Bár a pozsonyi kifli és a bejgli készítésének írott és íratlan szabályai vannak, ennek a legfőbb karácsonyi süteménynek a receptjét mégis érdemes újra meg újra közreadni, mert valami apró, kis részletében minden mestercukrász igyekszik sajátosat adni. Így van ez a Gerbeaud esetében is.

A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dkg tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.

A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. A máktöltelék ugyanígy készül.

Pozsonyi kiflinél a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó, vagy kifli alakúra formázzuk. Tetejét és oldalát tojássárgájával kenjük be, és langyos helyen kelesztjük. Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük. Gőzmentes, 210-220°C-os sütőben megsütjük.

A bejglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit, csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a bejglirudaknál azonos legyen.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!