Csokoládé trüffel
Hozzávalók:
- 1 vaníliarúd
- 1.5 dl tejszín
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dkg vaj
- a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
A vanília rudat kis, éles késsel hosszában félbevágom, és a kés tompa részével pedig kikaparom belőle a fekete, kis szemecskéket.
Egy pici lábosba beleöntöm a tejszínt, belekeverem a vaníliaszemeket és hozzádobom a félbevágott vanília rudat is. Gyorsan felforralom, aztán lekapom a tűzről, és legalább félórát hagyom állni, hogy a vanília íze jól átjárja a tejszínt.
Aztán gőz fölött megolvasztom a darabkákra tört csokoládét és miután levettem a tűzről az olvadt csokit, hozzákeverem a vajat. Szűrőn át a vajas csokoládéhoz öntöm a finom illatú tejszínt, a vanília rudat meg kidobom.
Utána fogom az egészet és beleöntöm egy nagy, lapos műanyag dobozba. Ugyanis minél jobban terül, annál gyorsabban hűl ki és szilárdul meg olyan állagúra, hogy könnyen lehessen belőle majd golyókat formázni. A csoki masszát beteszem a hűtőbe és pár órára, de akár pár napra is benne hagyom. (Sőt, akár le is lehet fagyasztani egy-két hónapra, kutya baja nem lesz.)
Tenyerem közé veszek 1-1 evőkanálnyit a csoki masszából és csinos golyókká formálom őket, majd belehempergetem mindegyiket egy müzlis tálkába beleszórt kakaóporba.
A golyó-formálás bizony csuklóig csokoládés kézzel jár, de istenem! Gondoljunk arra, mit nem adtunk volna ezért az édes szutyokért gyerekkorunkban! Ha készen van egy golyóbis, akkor sütőpapírral borított tálcára teszem és folytatom a trüffli készítést. Ha már mindegyik csoki golyó a tálcán csücsül, akkor beteszem őket a hűtőbe, hogy a kézmelegtől picit meglágyult trüfflik újra megdermedhessenek.
Végül a kész trüffliket valamilyen jobb papírboltban vagy ÁPISZ-ban vásárolt kapszlikba ültetgetem és visszateszem őket a hűtőbe Tíz napig is elvannak a hidegben – már, ha el nem fogynak addig. Mert még várat magára annak a jelenségnek a tudományos magyarázatra, hogy vajon miért hat megsemmisítően a trüfflikre a csokoládét amúgy nem szerető férfiak jelenléte-, de érdemes egy órával evés előtt kivenni a golyókat, mert finomabb és intenzívebb lesz az ízük így.
20 csokoládé trüffli lesz belőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: