Pozsonyi patkó
Hozzávalók:
- ½ kg liszt,
- 1 dkg élesztő,
- 20 dkg vaj vagy zsír,
- 5 dkg porcukor,
- 2 tojássárgája,
- csipet só,
- 1 citrom,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 3 dl tej,
- 25 dkg darált dió,
- 15 dkg cukor,
- 1 tojás
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl hideg tejjel elkeverjük, majd hozzáadunk még 1 dl tejet, a tojássárgáját, csipet sót, porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, és összegyúrjuk az előzőleg elkészített tejes masszával. Közepes keménységű tésztát készítünk, majd hűtőben pihentetjük egy órát. Közben elkészítjük a tölteléket: a maradék tejet cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a darált diót, és sűrűre főzzük. Amikor kihűl, reszelt citromhéjjal, citromlével és vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett tésztát 25-30 részre osztjuk, kis golyókat formázunk belőlük, majd egyenként oválisra kinyújtjuk. Dióval mindegyiket megtöltjük, feltekerjük, és patkó alakra formázzuk. A tepsibe rakott kifliket felvert tojással megkenjük, szobahőmérsékleten pihentetjük, majd 200-220°C-ra előmelegített sütőben kisütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Jó tanács: A tészta készítéséhez mindig hideg alapanyagokat használjunk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: