Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Pozsonyi patkó

Pozsonyi patkó

Hozzávalók:

  • ½  kg liszt,
  • 1 dkg élesztő,
  • 20 dkg vaj vagy zsír,
  • 5 dkg porcukor,
  • 2 tojássárgája,
  • csipet só,
  • 1 citrom,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 3 dl tej,
  • 25 dkg darált dió,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt fél dl hideg tejjel elkeverjük, majd hozzáadunk még 1 dl tejet, a tojássárgáját, csipet sót, porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, és összegyúrjuk az előzőleg elkészített tejes masszával. Közepes keménységű tésztát készítünk, majd hűtőben pihentetjük egy órát. Közben elkészítjük a tölteléket: a maradék tejet cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a darált diót, és sűrűre főzzük. Amikor kihűl, reszelt citromhéjjal, citromlével és vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett tésztát 25-30 részre osztjuk, kis golyókat formázunk belőlük, majd egyenként oválisra kinyújtjuk. Dióval mindegyiket megtöltjük, feltekerjük, és patkó alakra formázzuk. A tepsibe rakott kifliket felvert tojással megkenjük, szobahőmérsékleten pihentetjük, majd 200-220°C-ra előmelegített sütőben kisütjük.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Jó tanács: A tészta készítéséhez mindig hideg alapanyagokat használjunk.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!