Jeges profiterol
A profiterol eredetileg olasz édesség, mely egyre népszerűbb nálunk is: a kisebb képviselőfánkokat tejszínhabbal töltik meg, s a gombócokat csoki krémmel öntik nyakon. Az a változat, amit most ajánlunk, különösen jóleshet kánikulában: a tejszínhabot ugyanis vaníliafagylalttal helyettesítettük.
Ínyenceknek való csemege. Tésztája előre elkészíthető, elég tálalás előtt megtölteni, és elkészíteni a csokoládészószt, amelyet forrón öntünk a jéghideg édességre. Közepesen nehéz elkészíteni
HOZZÁVALÓK (8 személyre):
a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 4 tojás
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- csipetnyi só
- 1 evőkanál cukor
a töltelékhez:
- 5 dl vaníliafagylalt
az öntethez:
- 25 dkg főzőcsokoládé
- 2 dl tej
- 4 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:
Lábasban a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk, majd beleforgatjuk a lisztet. Kislángon addig keverjük a masszát, míg fényes, sima tésztává áll össze, és elválik az edény falától. A lábast levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve, egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Minden tojás után alaposan megkeverjük a masszát. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle, nem túl közel egymáshoz. Meleg sütőben készre sütjük (20-30 perc), majd kihűtjük. Az öntethez a csokoládét vízgőz felett lassan megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat és a tejet. Fényes, sima krémmé keverjük. Közvetlenül tálalás előtt ujjunkkal egy-egy kis lyukat nyomunk a sütemények közepébe, és mindegyikbe egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk. Piramisszerűen egymásra halmozzuk, és a forró öntettel meglocsoljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: