Panna cotta az Ezeregyéjszakából
Hozzávalók:
- 4 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- 10 g zselatin
- 5-8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 3-4 sárgabarack
- 1-2 zöld kardamom
Elkészítés:
A panna cotta, az olasz tejszínpuding szinte minden évszakban fejedelmi desszert, szinte minden gyümölcs illik hozzá, ráadásul egy különleges fűszerrel egészen megbolondítható. Ebben az édességben az Ezeregyéjszakát a kardamomos sárgabarack képviseli: a gyümölcs pikánsan savanykás ízét az illatos fűszer egészíti ki.
A zselatint 3-4 evőkanál vízzel keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a keveréket, és dobjuk bele a maradék vaníliarudat is. A vanília apró fekete magjai a kész krémben is megjelennek. Amint felforrt a krém, adagoljuk tálkákba, poharakba, majd miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe legalább 3 órára.
A panna cottát szervírozhatjuk kis desszertestálkában, illetve a tányér közepére borítva. A kardamomos sárgabarackot csak az utolsó pillanatban érdemes megcsinálni. A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a „sokkot kapott” gyümölcsök mehetnek a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakkal szórjuk meg a barackot. Egy-egy fél barackra 1-2 apró magocska bőven elég, mert az íze átütő és jellegzetes.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: