Joghurthab meggymártással
Hozzávalók: 4 személyre
- 5 g (1/2 tasak) zselatin
- 1 citrom
- 2 dl natúr joghurt
- 5 + 5 dkg porcukor
- 2 dl tejszín
- 2 közepes tojás
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 ek pirított mandulaforgács
- citromfű-levélkék
a meggymártáshoz
- 1 ü (32-35 dkg) kimagozott meggybefőtt
- őrölt fahéj
- szegfűszeg
- 1 ek étkezési keményítő
- ½ dl cseresznyepálinka
ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint elkeverjük 6 ek hideg vízzel. A citromot alaposan megsikáljuk (minden citrusfélét a szállítás miatt, kiszáradás és tenger ellen viaszba mártanak), és szárazra töröljük. A joghurtot elkeverjük 50 g porcukorral, a citrom reszelt héjával, és 2 ek árszűrt citromlével. Két különböző tálban kemény habbá verünk tejszínt és tojásfehérjéket a vaníliás cukorral. A zselatint 3 ek joghurttal felolvasztjuk és a joghurt egészéhez keverjük, végül beledolgozzuk a tejszín- és tojáshabot. A tálba simítjuk, aztán 6 órára hidegre tesszük. Ebből következik, hogy ezt csak akkor csinálhatod a vendégeidnek, ha 6 órával korábban tudod, hogy jönnek, vagy ha tudod, hogy 6 óránál tovább maradnak.
A meggymártás:
A meggyet leszűrjük, szebbik felét félre tesszük, a maradékot levével együtt péppé turmixoljuk. Összeforraljuk a maradék citromlével, 50 g porcukorral, 1-1 csipet fahéjjal és szegfűszeggel, 3-4 ek hideg vízben elkevert étkezési keményítővel, végül hozzáadjuk a félretett meggyet és pálinkát. A meggymártást kistányérokra simítjuk. Hideg vízbe mártogatott evőkanállal galuskákat szaggatunk ki a habból, a meggy tetejére „ültetjük”, és mandulaforgáccsal, citromfű-levélkékkel díszítjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: