Mézes mákparfé forró gyümölcsöntettel Ch

Mézes mákparfé forró gyümölcsöntettel Ch

Kuntár Ildikó mézes mákparféja télen, nyáron is elkészíthető, hiszen sokféle bogyós gyümölcsöt, illetve gyümölcsdzsemet használ hozzá. A benne lévő mák biztosítja a meglehetősen magas, 550 mg kalciumbevitelt.

Különleges édesség, amely ünnepi asztalok dísze lehet. Kalciumtartalma miatt ajánlható csontritkulás esetén.

Hozzávalók:

Az öntethez:

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, és beleszórjuk a mákot. Citromhéjjal és fahéjjal ízesítve rövid idő alatt sűrűvé főzzük. A meleg mákhoz habverővel gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tojássárgákat. Amikor a forrázott mák már csak langyos, belekeverjük a mézet is, amit azért nem főztünk, hogy tápértéke ne csökkenjen. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a mákot. Hideg vízzel kiöblített őzgerincformába simítjuk, és mélyhűtőbe tesszük. A gyümölcsöt szükség szerint felvágjuk és borban rövid ideig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsízt, és addig hagyjuk a tűzön, amíg mártás sűrűségű lesz. Mélyhűtőben kifagyasztjuk.

Az őzgerincformát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd a parfét kiborítjuk és felszeleteljük. Tányérra helyezzük és körülöntjük a gyümölcsöntettel, valamint a gyümölcsökkel, esetleg mentalevéllel díszítjük. Kuntár Ildikó

Elkészítési idő: 2 óra                                                     Nehézség: nehéz

Típus:Édességek                                                           Étrendi javaslat:Egyéb

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 765.00 kcal (3201 kJ)                                   – Fehérje: 14.40 g

Zsír: 42.50 g                                                              – Szénhidrát: 74.60 g

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »