Kuntár Ildikó mézes mákparféja télen, nyáron is elkészíthető, hiszen sokféle bogyós gyümölcsöt, illetve gyümölcsdzsemet használ hozzá. A benne lévő mák biztosítja a meglehetősen magas, 550 mg kalciumbevitelt.
Különleges édesség, amely ünnepi asztalok dísze lehet. Kalciumtartalma miatt ajánlható csontritkulás esetén.
Hozzávalók:
Az öntethez:
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, és beleszórjuk a mákot. Citromhéjjal és fahéjjal ízesítve rövid idő alatt sűrűvé főzzük. A meleg mákhoz habverővel gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tojássárgákat. Amikor a forrázott mák már csak langyos, belekeverjük a mézet is, amit azért nem főztünk, hogy tápértéke ne csökkenjen. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a mákot. Hideg vízzel kiöblített őzgerincformába simítjuk, és mélyhűtőbe tesszük. A gyümölcsöt szükség szerint felvágjuk és borban rövid ideig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsízt, és addig hagyjuk a tűzön, amíg mártás sűrűségű lesz. Mélyhűtőben kifagyasztjuk.
Az őzgerincformát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd a parfét kiborítjuk és felszeleteljük. Tányérra helyezzük és körülöntjük a gyümölcsöntettel, valamint a gyümölcsökkel, esetleg mentalevéllel díszítjük. Kuntár Ildikó
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: nehéz
Típus:Édességek Étrendi javaslat:Egyéb
Tápanyagtartalom egy adagban
– Energia: 765.00 kcal (3201 kJ) – Fehérje: 14.40 g
– Zsír: 42.50 g – Szénhidrát: 74.60 g