Gesztenye koszorú habbal
Hozzávalók:
- 1 kg gesztenye
- kis darab vanília
- 7 dkg cukor
- 21 dkg törött cukor
- 1 evőkanál víz
- karamell, vagy
- 28 dkg vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
csokoládémáz:
- egy egyenesre vágott karaj kenyér
- kis szirup
- ½ liter tejszín
- vaníliás cukor
Elkészítése:
1 kg gesztenyét puhára főzünk, kettévágva belsejét kiszedjük, és a szitán áttörjük. Kis darab vaníliát 7 dkg cukorral megtörünk, és a gesztenyéhez szitáljuk. 21 dkg törött cukrot víz nélkül pirítunk, és ha már sárgul és az egész elolvadt egy evő kanál vízzel felöntjük, félre húzva simára elkeverjük és a gesztenyéhez téve azt jól összegyúrjuk. Ha karamell, vagyis égetett cukor nélkül akarjuk csinálni akkor a 28 dkg vaníliás cukrot az áttört gesztenyéhez tesszük és egy tojássárgájával összegyúrjuk, jobban össze áll ha egy kis folyadék jön hozzá. Burgonyatörőn, vagy reszelőn átnyomkodjuk, lapos tálba és kis darabokra osztva, kezünkkel gesztenye alakúra formáljuk azokat. Csokoládémázat készítünk a szintén leírt mód szerint egy kis lábosban, melyet azután rézsút állítunk úgy, hogy a folyadék egy helyre összefusson. Kis pálcikát szúrunk a gesztenyék lapos felébe és egyenkint bele mártogatva a mázba, azokat egy egyenesre vágott karaj kenyérbe dugjuk száradás végett. A kenyeret előzőleg már egy kis sütőpléhbe tehetjük, hogy a gesztenyéket a langyos sütőbe is száríthassuk. A csokoládét lehetőleg melegen tartsuk, hogy meg ne sűrűsödjön. Hígítani lehet kis sziruppal és egy keveset a mázból félre is kell tennünk. Ha a gesztenye mind elkészült, tortalapnak a szélére koszorúba rakjuk és föléje még egy sort a gesztenyékből mindegyiket a csokoládé mázzal megkenve ott a hol össze kell illeszteni. Közepére 1/2 liter fölvert és vaníliás cukorral édesített habot teszünk. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
Csokoládémáz
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- kevés víz
- 3 szelet csokoládé
- fél dió nagyságú vaj
Elkészítése:
8 dkg cukorból kevés vízzel sűrű szirupot főzünk. 3 szelet csokoládét sütőben kissé puhítunk; kivesszük, hozzáteszünk egy fél dió nagyságú jó vajat és a szirupot is lassan hozzákeverve, sűrű mázzá keverjük és amit akarunk azt bevonjuk. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: