Találtam a mohakonyhán és annyira megtetszett, hogy elkészítettem a csökkentett szénhidrát-tartalmú változatát.
Hozzávalók (4 rúdhoz, 1 rúd 15 /ujjnyi vastag/ szelet):
a tésztához:
592,63 g Ch 148,16 g Ch / rúd
a töltelékhez:
297,45 g Ch 148,73 g Ch / rúd
541,25 g Ch 270,63 g Ch / rúd
a tetejére:
Elkészítése:
A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.
A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá.
Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 × 30 cm-es lapokra nyújtjuk.
A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen.
Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180oC-ra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket.
A tepsin hagyjuk kihűlni, és csak közvetlenül tálalás előtt szeleteljük.
http://www.mohakonyha.hu/
Diós bejgli: 1 rúd = 296,97 g Ch 1 szelet = 20 g Ch
Mákos bejgli: 1 rúd = 418,87 g Ch 1 szelet = 28 g Ch
a tésztához:
599,40 g Ch 149,85 g Ch / rúd
a tésztához
68,95 g Ch 34,48 g Ch / rúd
182,75 g Ch 91,38 g Ch / rúd
a tetejére:
DIA Diós bejgli: 1 rúd = 241,31 g Ch 1 szelet = 16 g Ch
DIA Mákos bejgli: 1 rúd = 242,31 g Ch 1 szelet = 16 g Ch
http://www.ticcikonyha.cafeblog.hu/