Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bejgli töltelék variációk (2)

Diótöltelék:

Hozzávalók:

  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rumba áztatva
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 30 dkg porcukor
  • 3/4 dl tejjel elkeverve
  • 40 dkg darált dió

Elkészítése:

A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.

Máktöltelék:

Hozzávalók:

  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rumba áztatva
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl vízben felforralva
  • 20 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A cukros vizet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hűtjük.

Gesztenyetöltelék:

Hozzávalók:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • rum / rumaroma
  • kevés vaníliás cukor

Elkészítése:

Mindezt kikeverjük (lehet még beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)

Túrótöltelék:

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • ízlés szerint cukor (méz) édesítőszer
  • vaníliás cukor
  • reszelt citrom- és narancshéj
  • mazsola
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája

Elkészítése:

Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)

A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét. Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Jól tűri a mélyhűtést is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!