Diótöltelék:
Hozzávalók:
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rumba áztatva
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 30 dkg porcukor
- 3/4 dl tejjel elkeverve
- 40 dkg darált dió
Elkészítése:
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.
Máktöltelék:
Hozzávalók:
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rumba áztatva
- 20 dkg porcukor
- 1 dl vízben felforralva
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A cukros vizet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hűtjük.
Gesztenyetöltelék:
Hozzávalók:
- 50 dkg gesztenyemassza
- rum / rumaroma
- kevés vaníliás cukor
Elkészítése:
Mindezt kikeverjük (lehet még beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
Túrótöltelék:
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- ízlés szerint cukor (méz) édesítőszer
- vaníliás cukor
- reszelt citrom- és narancshéj
- mazsola
- 1 tojás és 1 tojás sárgája
Elkészítése:
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét. Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Jól tűri a mélyhűtést is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: